Republica Moldova va continua să participe activ la acțiunile de modernizare a economiilor naționale, de utilizare eficientă a infrastructurii transporturilor și a rețelelor energetice, de realizare a potențialului economic și de asigurare a securității alimentare a țărilor din cadrul CSI. Astfel de declarații a făcut premierul Pavel Filip la lucrările Consiliului șefilor de state al Comunității Statelor Independente, desfășurat la Bișkek, Republica Kârgâză, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al executivului, în discursul rostit la reuniunea în format restrâns, Pavel Filip a reiterat interesul Republicii Moldova pentru intensificarea și diversificarea cooperării economico-comerciale, la nivel bilateral și multilateral în cadrul CSI, inclusiv prin aplicarea deplină a Acordului de Liber Schimb în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la 18 octombrie 2011, la Sankt-Petersburg. Totodată, șeful executivului a menționat că este important ca țările membre să elimine barierele artificial create, care stagnează schimburile comerciale.
„În cadrul Comunității Statelor Independente, Republica Moldova și-a stabilit drept priorități asigurarea liberei circulații a cetățenilor, aprofundarea colaborării comercial-economice și cooperarea în domeniul social, cultural și umanitar”, a declarat premierul.
Șeful Cabinetului de miniștri a mai spus că în contextul schimbărilor care au loc la nivel mondial, dar și a noilor provocări regionale, statele-partenere trebuie să acorde o atenție sporită modernizării și optimizării organizației, precum și colaborării în lupta comună cu infracțiunile săvârșite cu ajutorul tehnologiilor informaționale, cu terorismul și cu alte forme de agresiune și extremism. „Evident că soluționând problemele legate de noile forme de amenințări, în centrul atenției rămâne, și în continuare, consolidarea cooperării culturale și umanitare, dar și aprofundarea relațiilor diplomatice și intensificarea schimburilor bilaterale în domeniul științifico-tehnologic și informațional”, a conchis Pavel Filip.
În cadrul reuniunii, Republica Moldova a semnat o serie de acorduri multilaterale, cum ar fi cel privind cooperarea în domeniul cultural, asigurarea securității cibernetice, precum și privind declararea anului 2017 – anul familiei și a anului 2018 – anul culturii în spațiul CSI. De asemenea, a fost adoptată Declarația comună a statelor Comunității Statelor Independente privind aniversarea a 70-a de la încheierea lucrărilor Tribunalului de la Nuremberg.