Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu pedagogii şi maiştrii din Orhei

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la cea de-a doua ediţie a Conferinţei pedagogilor şi a maiştrilor din învăţământul profesional tehnic, care a avut loc astăzi, 15 octombrie, la Colegiul Pedagogic din Orhei. La eveniment au fost prezenţi peste o sută de reprezentanţi ai domeniului învăţământului, dar şi oameni de afaceri, pentru a vorbi despre necesităţile pe piaţa muncii, transmite IPN.

Şeful guvernului a abordat problema şomajului în rândul tinerilor. „Doar în ţări dezvoltate precum Germania sau Austria, care au sistem vocaţional modern, şomajul este relativ mic. Cel mai important obiectiv al nostru este ca după absolvirea şcolii profesionale sau a colegiului, sau a universităţii, tinerii să îşi găsească un loc de muncă bine plătit”, a subliniat Iurie Leancă.

„Atunci când aducem investiţii în Republica Moldova spunem că aceste investiţii nu trebuie doar să creeze un potenţial de export mai mare, noi vrem ca aceste investiţii să creeze noi locuri de muncă”, a declarat premierul. Totodată, el s-a referit şi la cererea de cadre profesionale calificate. „Recent, am constatat la o companie, care va avea de lucru pe o perioadă îndelungată, minimum zece ani, că din 200 de angajaţi doar 40 erau din Republica Moldova. Am întrebat pe reprezentanţii companiei de ce nu angajează specialiştii de la noi şi am constatat că abia în acest an, la două colegii a început pregătirea specialiştilor pentru aceste calificări”, a relatat Iurie Leancă.

Printre celelalte subiecte abordate în cadrul conferinţei se numără reformele desfăşurate în domeniul învăţământului profesional tehnic, realizările şi problemele din domeniu, transformările care urmează să aibă loc, prevederile Codului Educaţiei cu privire la învăţământul profesional tehnic, crearea Centrelor de excelenţă, dezvoltarea învăţământului dual, rezultatele cartografierii instituţiilor profesional tehnice, revizuirea curriculară şi acţiunile care urmează să fie întreprinse de Ministerul Educaţiei pentru modernizarea acestora.

Conferinţa a fost organizată de Ministerul Educaţiei. Acum două zile, ministerul a desfăşurat o conferinţă similară la Bălţi, iar pe 17 octombrie va organiza o reuniune şi la Cahul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.