Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, din totalul respondenților Barometrului socio-politic – mai 2024, realizat de IMAS, 32,5% ar vota cu Maia Sandu, 16,4% cu Igor Dodon și 5,9% cu Ion Ceban. Din cei deciși, 41,3% ar vota cu Maia Sandu, 19,3% cu Igor Dodon și 7% cu Ion Ceban. Dacă în turul doi ar ajunge Maia Sandu și Igor Dodon, din totalul respondenților peste 43% ar vota Igor Dodon, iar peste 41% Maia Sandu. Din cei deciși, peste 51% ar vota Igor Dodon și aproape 49% Maia Sandu.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul general IMAS, Doru Petruți, a remarcat că sondajul este realizat doar pe teritoriul Republicii Moldova, iar pe lângă rezultatele respective vor exista și voturile diasporei. Pe dreapta eșichierului politic, doar Maia Sandu are un rating important, pe când pe centru și stânga, lista de candidați e lungă și voturile sunt împrăștiate printre mai multe nume.
Sondajul mai arată că majoritatea ar vota cu Maia Sandu având în vedere orientarea externă și realizările pe plan extern, rezultatele și realizările bune, dar și pentru că este deșteaptă, responsabilă, competentă și modestă. Cei care nu ar vota Maia Sandu nu ar face-o deoarece consideră că nu-și îndeplinește promisiunile, prețurile sunt mari și economia e joasă sau pentru că nu are realizări, adică nu a făcut nimic.
Când își vor da votul la prezidențiale, majoritatea respondenților au spus că vor ține cont de activitatea partidului care-l susține pe candidat, ideile și valorile promovate de candidat, dar și de calitățile personale ale acestuia.
Sondajul mai arată că 22% din respondenți au foarte multă sau multă încredere că alegerile prezidențiale din toamna acestui an vor fi libere și corecte, iar 64% au foarte puțină, deloc sau puțină încredere. Circa 70% consideră că la alegerile prezidențiale va fi nevoie de turul doi pentru alegerea președintelui. De asemenea, peste 60% susțin că votul prin corespondență disponibil doar pentru moldovenii din anumite țări este discriminatoriu, pe când circa 30% consideră că la o primă etapă e corect așa.
La alte întrebări 40% din respondenții au raspuns că țara merge într-o direcție bună, față de 36% în luna februarie 2024 și 52% au spus că merge într-o direcție greșită, față de 59% în luna februarie 2024. Votanții PAS sunt în proporție de 84% mulțumiți și spun că direcția este bună.
Aproape 80% din respondenții sondajului își văd viitorul în Republica Moldova, pe când 20% mai curând în străinătate.
94% cunosc că în țară se desfășoară recensământul populației, iar 58% au și fost recenzați. Doar 5% au spus că nu au fost contactați cu privire la recensământ, dar chiar și dacă se va întâmpla, nu vor participa. Peste 44% au spus că vorbesc acasă limba moldovenească, peste 30% limba română și 21% limba rusă. De asemenea, aproape 72% se consideră moldoveni, 11% români și 6% ruși.
Potrivit lui Doru Petruți, dacă în luna februarie 47% din respondenți considerau că organizarea unui referendum pentru aderarea la UE este un lucru inutil, acum lucrurile s-au schimbat și 55% consideră exercițiul referendumului ca fiind unul util. De asemenea, 54% sunt de acord ca referendumul să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. La referendum, majoritatea ar alege direcția orientării europene.
Dacă duminica viitoare ar avea aloc alegeri parlamentare anticipate, circa 70% sun hotărâți sau foarte hotărâți să voteze un anumit partid. Din respondenții care au o opțiune de vot peste 42% ar vota PAS, peste 28% BCS și circa 15% Blocul Victorie.
Cercetarea sociologică a fost realizată la comanda Independent News din România, în perioada 02-19 mai 2024, pe un eșantion de 1088 de respondenți, din 89 de localități. Marja de eroare a sondajului este de ±3%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.