Predominarea non-judecătorilor în CSM ar putea duce la invalidarea deciziilor, judecător

Președinta asociației „Vocea Justiției”, judecătoarea Victoria Sanduța, consideră că un Consiliu Superior al Magistraturii format din patru judecători și șase non-judecători aleși de Parlament nu va crea o aparență suficientă de independență în raport cu politicul. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, magistrata a declarat că este nevoie de un CSM care să fie garant al independenței puterii judecătorești, transmite IPN.

Victoria Sanduța nu este de acord cu afirmațiile politicienilor despre faptul că judecătorii ar fi sabotat reforma justiției, amânând alegerea celor șase membri ai CSM care le revin. În opinia sa, judecătorii au fost puși în imposibilitatea de a alege. Au trecut de comisia pre-vetting doar cinci judecători, cu toții reprezentând instanțe primare. Aceștia puteau concura pentru patru funcții de membri ai CSM, iar pentru alte două funcții nu a existat niciun candidat suficient de calificat: niciun reprezentat al Curților de Apel și al Curții Supreme de Justiție nu a trecut pre-vettingul.

„Acești patru membri, chiar dacă erau aleși, oricum nu puteau să facă nimic până când comisia pre-vetting nu termină evaluarea celorlalți candidați. Mai devreme de 28 aprilie nici nu putea să se asigure o funcționalitate”, a spus judecătoarea Sanduța.

Pentru ea, alegerea noilor membri ai CSM din partea judecătorilor în condițiile actuale ar fi echivalat cu îndeplinirea de către Adunarea Generală a Judecătorilor a unei comenzi politice. „Dacă ne-am fi dus și am fi executat indicațiile partidului, aceasta ar fi arătat dorința noastră de a reforma sistemul?”, s-a întrebat Victoria Sanduța.

Magistrata face trimitere la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a arăta că, dacă non-judecătorii vor predomina în CSM, aceasta ar putea duce la invalidarea deciziilor consiliului.

Victoria Sanduța a îndemnat la dialog constructiv între puterea politică și judecători, spunând că un război între ramurile puterii în stat este o pierdere pentru toți cetățenii. Judecătoarea a insistat că, orice ar face politicienii pentru a asana justiția și a combate corupția din sistem, independența acestui sistem față de politicieni trebuie respectată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.