Practici europene pentru dezvoltarea capitalei, discutate la Forumul Social Urban Chișinău

 Cele mai bune practici europene pentru dezvoltarea capitalei și sporirea beneficiilor pentru comunitatea locală sunt discutate la Forumul Social Urban 2023, desfășurat în aceste zile la Chișinău. Criza pandemică, a refugiaților și criza energetică au afectat esențial sectorul social al municipiului Chișinău. După mobilizarea Primăriei Chișinău la toate nivelurile, din fiecare provocare s-a reușit să fie dezvoltate noi oportunități, a menționat primarul general, Ion Ceban, la deschiderea evenimentului, transmite IPN.

„În pofida tuturor dificultăților, pentru noi, ca și pentru toată lumea, este important să nu avem niciun copil în stradă și fără ajutor, să nu avem niciun om în dificultate fără asistență, să nu avem nicio persoană în etate lăsată singură și niciun om lipsit de serviciile sociale și un trai decent. Este esențial ca fiecare să aibă acces la servicii de calitate medicale, sociale și educaționale”, a afirmat edilul.

Potrivit primarului capitalei, în cadrul forumului vor fi discutate cele mai bune practici, oportunități pentru ca orașul Chișinău să devină mai bun din toate punctele de vedere (sigur, dezvoltat, incluziv). De asemenea, va fi discutat subiectul cum se poate compila aspectul de infrastructură cu serviciile de calitate. „Ne vom axa în această sesiune plenară, precum și în alte sesiuni pe care le vom avea pe câteva aspecte, cum ar fi: cunoașterea și anticiparea necesitaților locuitorilor, servicii care satisfac aceste necesități, diferite politici, planuri strategice, dezvoltarea infrastructurii, calitatea serviciilor, utilizarea eficientă a resurselor, capacități umane și instituționale”, a spus Ion Ceban.

Edilul a mai spus că orașul Chișinău trebuie să se alinieze la acele orașe care implementează proiecte durabile de eficiență energetică, să fie atrase cât mai multe proiecte și investiții în domeniul eficienței energetice. „Urmare a situației din regiune avem și criza energetică, iar asta ne-a bătut la buzunar substanțial, facturi mai mari de șapte ori, iar Primăria municipiului Chișinău a țintit să ajute oamenii care sunt în dificultate. Împreună ne-a reușit să trecem și peste această iarnă foarte dificilă, dar situația substanțial nu s-a schimbat. Trebuie să învățăm lecțiile și să devenim mai eficienți, mobilizați, economi din punct de vedere energetic”, a remarcat primarul.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că serviciile sociale sunt despre oameni, despre oamenii care interacționează între oameni. „Ne-am propus să organizăm acest forum ca o acea activitate care va consolida în primul rând toate domeniile sociale sau toate direcțiile municipale care răspund de ceea ce înseamnă social, toată comunitatea din serviciile sociale, prestatori de serviciile sociale din municipiul Chișinău. Am avut nevoie de multă înțelegere dacă realizăm lucrurile așa cum trebuie sau avem nevoie de schimbare, de aceea, de fapt, a și fost concepută această activitate. Sperăm că aceste două zile vom reuși să preluăm, să împărtășim și să valorificăm experiențele noastre, a tuturor”, a spus viceprimarul.

În cadrul celor 13 paneluri ale forumului, participanții vor asculta prezentările a peste 100 de speakeri din 30 de orașe. Fiecare vine să povestească despre traseul parcurs de orașul său, provocările întâlnite, soluțiile identificate și rezultatele obținute în dezvoltarea serviciilor sociale pentru locuitori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.