Stimaţi concetăţeni!
Nopţile devin mai răcoroase, iar temperatura politică în societate, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, a început să crească. Această creştere a temperaturii politice, într-o manieră specifică, a început să mă afecteze şi pe mine. Fapt, care m-a determinat să convoc această conferinţă de presă.
Imediat după decizia „istorică” a Curţii Constituţionale din 4 martie curent eu am fost întrebat de mai multe persoane, dacă am de gând să candidez la funcţia de Preşedinte. După aceasta a urmat faza, când unii concetăţeni, din propria lor iniţiativă, au încercat să propună candidatura mea în calitate de candidat comun din partea partidelor politice pro-europene şi anti-oligarhice. Ultimele zile numărul de apeluri telefonice cu întrebări privind planurile mele politice a sporit substanţial.
În legătură cu acesta eu am decis să declar următoarele:
Rămân pe poziţia, că scenariul cel mai eficient de mobilizare a societăţii în scopul eliberării statului din captivitate prevede atât înaintarea candidatului comun la funcţia de Preşedinte din partea partidelor anti-oligarhice, precum şi participarea acestor partide într-un bloc comun la alegerile parlamentare, ordinare sau anticipate, la care oricum se va ajunge după alegerile prezidenţiale.
Consider, că Preşedintele ales în toamna anului curent trebuie să fie unul combativ, şi să arunce în aer „stabilitatea” statului captiv, bazată pe cinismul, coruperea şi făţărnicia celora, care au uzurpat puterea în stat. Preşedintele ales trebuie să protejeze acelea vlăstare ale libertăţii şi democraţiei, care s-au păstrat în societate graţie rezistenţei opuse de cetăţeni, şi să pregătească, împreună cu cetăţenii cu demnitate, schimbarea din temelie a clasei politice compromise în urma alegerilor parlamentare.
Candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale poate fi desemnat prin două modalităţi. Fie din liderii partidelor politice – este vorba de Dna Maia Sandu şi Dl Andrei Năstase. Fie poate fi desemnată o altă persoană – cu suficientă notorietate pentru ca transferul de imagine din partea liderilor politici să fie eficient, şi cu verticalitate, pentru a se poziţiona univoc de partea poporului în lupta pentru eliberarea statului din captivitate.
Cert este că desemnarea unui lider de partid în calitate de candidat comun într-un mod automat defavorizează celelalte partide, fapt care neapărat va afecta mobilizarea şi coeziunea, necesare pentru atingerea scopului anunţat.
Ţinând cont de cele expuse, în calitatea mea de cetăţean al statului captiv, îmi exprim îngrijorarea în legătură cu poziţia adoptată la 8 august curent de Partidul „Platforma DA” (PPDA), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Lansarea în paralel în campania electorală a Dnei Maia Sandu şi a Dlui Andrei Năstase, cu intenţia de înregistrare a doi candidaţi, riscă să-i deruteze şi să-i demotiveze pe cetăţeni. Mai mult, promisiunea de a lua decizia definitivă privind „candidatul comun la funcţia de preşedinte, selectat dintre cei doi, la momentul oportun”presupune continuarea concurenţei între aceste două partide cu păstrarea riscului ca acest „candidat comun”, în ultima instanţă, să nu fie desemnat.
În această ordine de idei, ţinând cont de gravitatea situaţiei la care s-a ajuns, lansez un apel către conducerile PPDA, PAS şi PLDM de a reveni la masa de negocieri în scopul desemnării candidatului comun, fără ca să se ajungă la competiţia cu înregistrarea a doi candidaţi „anti-oligarhici”.
Totodată, păstrez speranţa în capacitatea cetăţenilor Republicii Moldova de a nu se lăsa manipulaţi prin intimidare, minciună şi bani, şi sunt convins că ziua de 30 octombrie, indiferent de componenţa listei de candidaţi înregistraţi, poate deveni un pas spre demnitate şi adevăr, spre eliberarea statului din captivitate, spre un stat de drept democratic, care încă urmează a fi edificat.
Revenind la scopul iniţial al acestei conferinţe de presă, vreau să le mulţumesc tuturor simpatizanţilor mei, care-şi formulează întrebări privind planurile mele politice, şi să-i informez, că nu am de gând să particip la alegerile prezidenţiale în calitate de candidat independent. Ceea ce înseamnă că rog să nu fiu deranjat cu întrebări şi propuneri de acest gen.
Vă mulţumesc.
Chişinău,
19 august 2016