„Pretinsele idei puternice, lansate recent de președintele Vladimir Putin, confirmă un lucru bine știut – cei care caută paiul în ochiul altora se prefac a nu vedea bârnele din propriu ochi...”
---
Vremurile noi vs. vremurile bune
Șirul problemelor interne ne copleșesc, țintindu-ne atenția asupra posibilelor soluții. Între timp, în vecinătatea noastră sunt puse în circuit un șir de idei puternice. Este vorba despre afirmațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, din 20 iulie 2022, privind venirea vremurile noi, care urmează să schimbe lumea. La nivel regional, aceste vremuri noi se resimt deja foarte puternic, aducând moarte și distrugeri Ucrainei. La rândul ei, Europa este șantajată și pusă să aleagă între un confort alimentat de lașitate și rezistență, însoțită vremelnic de anumite lipsuri, de dragul apărării propriilor valori proclamate. Pentru Republica Moldova vremurile noi, putiniste, vin să substituie vremurilor bune, anunțate de actualii guvernanți acum un an. Ideile puternice se referă la trei subiecte:
- schimbarea ordinii mondiale. Modelul curent de dezvoltare a lumii și-a epuizat potențialul, iar Occidentul nu mai are ce propune omenirii. Dominația așa-zisului miliard de aur (15% din populația globală) este nedreaptă, bazată pe iluzia exclusivității, deci, este de sorginte rasistă și neo-colonială, căpătând trăsăturile unui totalitarism, care împiedică creativitatea istorică liberă;
- asigurarea suveranității tehnologice a Rusiei. Suveranitatea este valoarea supremă, iar cea mai importantă componentă a suveranității este o societate civilă responsabilă, națională(istă), capabilă să contribuie la asigurarea suveranității tehnologice;
- continuarea confruntării cu Occidentul, de dragul sancțiunilor benefice. Retragerea companiilor străine din Rusia va contribui decisiv la depășirea dependenței tehnologice de Occident.
Din ideile puternice ale președintelui Vladimir Putin desprindem că, de fapt, vremurile noi au început odată cu anexarea Crimeii și incitarea la război și separatism, în 2014. Anume atunci au fost impuse primele sancțiuni timide ale Occidentului împotriva Rusiei, care fundamentează necesitatea asigurării suveranității tehnologice. Faza a doua a vremurilor noi a început la 24 februarie 2022, odată cu agresiunea fățișă împotriva Ucrainei.
Ideile puternice ale lui Putin pornesc de la premisa că Ucraina ar fi fost creată de liderul bolșevic, Vladimir Lenin, iar ucrainenii, în loc să fie recunoscători, insistă pe comemorarea victimelor regimului comunist, sovietic, mai ales a Holodomorului, care li-a luat viețile a aproximativ 4 milioane de conaționali. De aceea, Putin a decis să retragă cadourile poporului rus pentru Ucraina, mai ales că societatea ucraineană a făcut alegerea civilizațională în favoarea integrării în Uniunea Europeană. Ultima este marcată de păcatul de a face parte din miliardul de aur care, potrivit lui Putin, întruchipează exclusivismul, rasismul, neo-colonialismul și totalitarismul.
Unde dai și unde crapă...
Ideile puternice ale președintelui Putin ar fi bine să fie supuse diferitelor teste, pentru a-și demonstra valența. De exemplu, condamnarea de către Putin a colonialismului, practicat chipurile de miliardul de aur, merită o atenție sporită. Vorba e că, în cadrul Rusiei, megalopolisurile: Moscova, Sankt-Petrsburg etc., precum și câteva regiuni depopulate, care explorează bogățiile naturale, nu reprezintă nimic altceva decât prototipul miliardului de aur. Structura și veninurile subiecților Federației Ruse și ale populației parcă sunt trasă la indigou de pe matricea globală: a) Moscova și Sankt-Petersburg ne amintesc de America de Nord și UE; b) câteva alte aglomerații urbane rusești ne amintesc de Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Chili, Uruguay și de așa-zișii tigri asiatici; c) regiunile din care se extrag gaze, petrol, aur, diamante etc., precum Iamal, Neneția, Iacutia, etc, ne reamintesc de statele din Golful Perisc, vânzătoare de hidrocarburi, care fac și ele parte din miliardul de aur.
Cele menționate provoacă întrebări nevinovate: de ce n-ar începe Putin să lichideze mai întâi colonialismul în propria țară? Asta ar fundamenta solid pretențiile sale de a combate colonialismul la nivel global. Doar chiar în ajunul lansării ideilor puternice ale lui Vladimir Putin, conaționalii acestuia din Tatarstan, Bureatia etc., s-au adresat președintelui SUA după ajutor pentru a se izbăvi de colonialismul rusesc. De bună seamă, administrația lui Vladimir Putin s-ar putea angaja în susținerea eforturilor Forului Popoarelor Libere ale Rusiei (FPLR), care și-a proclamat intenția de a combate colonialismul, declarând că scopul său suprem este: „decolonizarea completă și ireversibilă a Rusiei,… obiectiv care va fi atins doar atunci când Federația Rusă se va transforma în 25-35 de țări independente, libere și, sperăm, democratice”. Spre deosebire de Vladimir Putin, FPLR insistă pe „modul non-violent” de atingere a obiectivelor sale.
Revenind la problema invocată de Vladimir Putin, trebuie menționat faptul că statele asociate cu miliardul de aur au o contribuție categorică la evoluțiile tehnico-științifice, tehnologice și culturale ale omenirii, dovadă servind faptul că aproximativ 90% din laureații Premiului Nobel sunt din țările respective. Dacă ne-am referi la contribuțiile în domeniul științelor reale, atunci contribuția depășește 95% în favoarea miliardului de aur. Pe de altă parte, este de remarcat că printre laureații Premiului Nobel se regăsesc doar aproximativ 2.5% de rușii și sovieticii, ceea ce corespunde cu cota Rusiei în PIB-ul global. Cu o astfel de contribuție la dezvoltarea științei, tehnologilor și economiei globale, Rusiei i-ar fi mult mai potrivit să se preocupe de decolonizarea propriului teritoriu, decât să conteste contribuția și beneficiile miliardului de aur.
Modalitatea asigurării suveranității tehnologice – țap-țarap
De fapt, unele dintre ideile puternice ale lui Vladimir Putin, referitoare la asigurarea suveranității tehnologice a Rusiei, au fost dezvăluite demult. Este vorba despre utilizarea metodei țap-țarap pe scară, adică despre furtul banal al tehnologiilor occidentale. Dacă pe viitor această metodă ingenioasă nu va funcționa perfect, atunci Rusia a dat de înțeles că va recurge la parteneriate hi-tech, inclusiv în domeniile cercetării spațiale și apărării, cu statele din lumea a treia, precum Angola, Zimbabwe, Sierra Leone etc. Deci, nu există temei de îngrijorare privind eventualele efecte ale sancțiunilor occidentale. Dimpotrivă, cetățenii sunt convinși că sancțiunile deschid noi oportunități nebănuite până acum.
În sensul celor menționate mai sus, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a efectuat recent un turneu într-un șir de state din Africa. Întâlnirile cu șefii statelor africane au fost promițătoare, în sensul asimilării noilor ideii puternice, mai ales că unii dintre aceștia guvernează perioade mai îndelungate decât însăși Vladimir Putin (22 ani): – Yoweri Museveni, președintele Ugandei este în funcție de 34 de ani; Denis Sassou Nguesso, președintele Republicii Congo este în funcție de 43 de ani. Aceștia din urmă pot deveni parteneri fideli ai Rusiei în procesul de combatere a neo-colonialismului. De fapt, cooperarea Rusiei cu Uganda și Congo poate fi reciproc avantajoasă. Statele africane pot împărtăși Rusiei termenele optime de aflare la guvernare. Pe de altă parte, Rusia poate împărtăși metodele proprii de combatere a totalitarismului, inoculat de blestematul miliard de aur. Vorba e că în Uganda și Congo, deocamdată, cetățenii nu sunt condamnați la ani grei de pușcărie doar pentru afișarea lozincilor gen – Nu războiului!
Metode de combatere a totalitarismului și rasismului
Ideile puternice pentru combaterea totalitarismului, președintele Vladimir Putin le-a îmbrățișat, cel mai probabil, de la filosoful îndrăgit, Ivan Ilyin. Ultimul a devenit celebru în perioada interbelică pentru elogiile aduse fascismul italian și național-socialismului german. Sigur, faima sa are la bază și lucrarea sa “Despre fascismul rusesc. În cazul nostru, este important să menționăm că lucrările lui Ivan Ilyin au devenit de căpătâi pentru Vladimir Putin. Iată ce a învățat acesta din urmă de la filosoful iubit:
- modalitatea de organizare a alegerilor. În lucrarea “De ce fel de alegeri are nevoie Rusia?”, Ivan Ilyin scrie: “Este necesară consolidarea statului prin alegeri..., o unitate spirituală organică a guvernului cu poporul de sus în jos... Mulțimea este în general incapabilă de alegeri. ... Formarea puterii de stat trebuie smulsă din mâinile mulțimii, străzilor și predată celor mai buni cetățeni stataliști”. Exact așa procedează regimul lui Putin de 22 de ani, organizând alegeri controlate “de la ... până la”;
- necesitatea dictaturii naționaliste. În lucrarea “Despre viitoare dictatură”, Ilyin menționează: “După căderea totalitarismului de sorginte comunistă, este inevitabil haosul, iar patrioții onești, care doresc evitarea haosului trebuie să pledeze imediat în favoare dictaturii naționale”. Iată de unde s-a inspirat președintele Putin, atunci când se autodeclara principalul naționalist al Rusiei;
- concentrarea întregii puteri în mâinile unui lider. În lucrarea “Bazele organizării statale. Proiectul legii fundamentale a Rusiei”, Ilyin își povățuia viitorul învățăcel: „Puterea supremă în Rusia trebuie să aparțină personal conducătorului suprem al statului, de la care emană legislația, întreaga administrare, activitatea instanțelor de judecată, toate poruncile și controlul… Orice nesupunere față de ordinele, decretele și cerințele conducătorului suprem este echivalată cu o încălcare a Legii fundamentale și este supusă judecății și pedepsei”.
Oricine urmărește viața politică din Rusia se poate convinge cât de fidel este Vladimir Putin învățămintelor filosofului său iubit, Ivan Ilyin. Culmea e că, înarmat fiind cu întregul arsenal al ideilor fasciste, împrumutate de la Ivan Ilyin, Vladimir Putin s-a apucat de denazificarea Ucrainei. Ipocrizia președintelui rus a fost demascată de o manieră absolut inedită de însăși vasalul lui Putin – bătrânul dictator belarus, Alexandr Lukașenko, care a recunoscut că anunțata denazificare nu e decât filosofie, adică apă de ploaie sau poveste de adormit pruncii.
Finalmente, ar trebui să ne referim cumva și la intențiile lui Vladimir Putin de a combate rasismul pe plan global. În această privință, cele mai prolifice ideii puternice le-ar putea împrumuta de la susținătorul său fidel, premierul maghiar, Victor Orban.
Concluzii
Pretinsele idei puternice, lansate recent de președintele Vladimir Putin, confirmă un lucru bine știut – cei care caută paiul în ochiul altora se prefac a nu vedea bârnele din propriu ochi.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed