Populația este atenționată asupra pericolului fermentării vinului, mai ales în încăperi închise

Salvatorii atenționează populația asupra pericolului fermentării vinului, mai ales în încăperi închise, fără ventilare adecvată. Nu este recomandată aflarea pe perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, mai ales dacă beciurile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare. În general, este recomandat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise.

IGSU a lansat astăzi într-o gospodărie din localitatea Corjova, raionul Criuleni, activitățile de prevenire a intoxicațiilor în urma fermentării vinului. Specialiștii le-au vorbit gospodarilor despre riscurile nerespectării bazelor securității vieții în perioada procesului de producere a vinului în condiții casnice.

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acesteia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.

Gazul toxic emanat în urma procesului de fermentație este mai greu decât aerul, se acumulează la suprafața solului, în concentrații înalte. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.

Astfel, potrivit specialiștilor, aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor. Oamenii sunt îndemnați să nu intre în spații închise unde este păstrat produsul nefermentat sau cel mai bine este ca produsul să fie ținut în aer liber pentru evitarea riscurilor.

Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient.

Potrivit datelor IGSU, pe parcursul anului trecut și de la începutul anului curent, două persoane au suferit intoxicație cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului, fără consecințe fatale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.