|
|
|
Și dacă efortul Chișinăului trebuie să se concentreze preponderent pe inocularea identității românești societății moldovenești pe interior, atunci Bucureștiului îi revine misiunea inoculării înțelegerii despre profilul românesc al Republicii Moldova în exterior. Doar printr-un efort conjugat al claselor politice din ambele state românești va deveni realitate înfăptuirea idealului unității naționale într-o Românie reîntregită, democratică și prosperă...
|
Anatol Țăranu |
|
În 1918 Unirea Basarabiei cu România a avut loc într-un context internațional cu totul deosebit, când se prăbușeau imperiile și apărea o nouă ordine mondială. Însuși statul român la momentul unirii Basarabiei era redus la câteva județe moldovenești, restul teritoriului fiind ocupat de armate străine, iar majoritatea populației Basarabiei nici pe departe nu era pregătită, din punct de vedere identitar, pentru unire. Însă conjunctura internațională la acel moment a deschis o fereastră de oportunitate unică pentru Unire și clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului n-a ratat șansa istorică.
Basarabia, marea absentă și marea prizonieră
Basarabia, care a fost anexată de Rusia în 1812, nu a fost implicată în procesul de formare și dezvoltare a ideii naționale românești moderne, rămânând separată de cele mai importante evenimente ale națiunii din secolul al XIX-lea - răscoala lui T. Vladimirescu, revoluția din 1848 - 1849, unirea principatelor românești (1859 - 1862), proclamarea autocefaliei bisericești (1865) și Independența statului (1877). Nu a atins Basarabia nici procesul de latinizare a limbii române la mijlocul secolului al XIX-lea, inclusiv înlocuirea scrisului chirilic cu alfabetul latin în 1862 și codificarea limbii române contemporane. În Basarabia domina identitatea etnică regională moldovenească, în timp ce pe teritoriul Moldovei dincolo de Prut ea a fost înlocuită de ideologia panromânească, care a devenit bază spirituală pentru statul națiune modern.
În Basarabia până în al doilea deceniu al secolului XX, datorită politicii țariste de rusificare și colonizare a ținutului cu elemente etnice străine, nu s-au format condiții pentru dezvoltarea unei mișcări naționale viguroase – nici în versiunea românească, nici în cea moldovenească. Mișcarea națională spre sfârșitul secolului al XIX-lea era în stare embrionară. Această situație își avea explicație în inexistența uni grup social țintă în formula populației urbane educate de origine autohtonă. Conform recensământului din 1897, numai 4,5% din populația de limbă română a Basarabiei locuia în orașe, ponderea acesteia în populația urbană a fost de 15,2%. Rata generală de alfabetizare în provincie a fost de 14,7%, iar printre moldoveni - 5,8%. Nivelul de culturalizare a populației locale a fost minimă până la începutul secolului al XX-lea. Astfel, la începutul anilor 1860 în Basarabia nu existau biblioteci private și singura bibliotecă publică la Chișinău nu dispunea de lucrări despre Basarabia. Grosul populației – țărănimea moldovenească, ducea un mod de viață patriarhal, care a contribuit la păstrarea identității etnice regionale.
Unica soluție, ce i-a salvat pe basarabeni de ororile sovietice
Creșterea activității social-politice în Rusia la început secolului XX s-a resimțit și în Basarabia. În 1906 - 1907 la Chișinău apare ziarul „Basarabia” editat în limba română și care îi reprezenta pe moldovenii basarabeni în contextul neamului românesc. În paralel apărea ziarul „Moldovanul”, care prezenta starea lucrurilor în ținut de pe pozițiile proguvernamentale. Dar în această controversă cultural-identitară, moldoveanul și românul încă nu erau direct contrapuși - termenii „moldoveni”, „români”, „basarabeni” erau încă interschimbabili.
Revoluția rusă din februarie 1917 a fost un puternic catalizator pentru mișcarea națională din Basarabia, care la începuturi s-a axat pe ideea autonomiei Moldovei la est de Prut în componența Rusiei federative. În decembrie a aceluiași an este proclamată Republica Democratică Moldovenească ca parte a statului rus, în care dictatura bolșevică abia instaurată, provoca un sângeros război civil. În aceste condiții, fruntașii mișcării naționale din Basarabia au fost capabili să se ridice la înălțimea provocărilor timpului și să aplice unica soluție politică, ce i-a salvat pe basarabeni de ororile războiului civil în desfășurare în Rusia și a salvat băștinașii de deznaționalizare completă – Unirea cu România.
Un mare și puternic stat agresor în vecinătate
Revenirea Basarabiei în spațiul istoric și etno-cultural românesc în 1918, a fost un act de legitimitate istorică, în plină concordanță cu logica procesului firesc de constituire și consolidare a statelor naționale europene. Însă națiunea europeană românească a fost pusă la grea încercare de existența în imediata sa vecinătate a unui mare și puternic stat agresor, Uniunea Sovietică. Moscova sovietică, pentru a fundamenta ideologic pretențiile sale asupra Basarabiei românești, inventează în stânga Nistrului așa numita RASS Moldovenească, prin intermediul căreia pune în aplicare practică conceptul, inventat în laboratoarele ideologice ale Kremlinului, moldovenismului identitar antiromânesc.
Reanexarea Basarabiei de către imperiul de la Răsărit, în 1940, a prefăcut conceptul moldovenismului identitar antiromânesc în politică de stat aplicată cu tenacitate de Moscova în Moldova sovietică și în relația interstatală cu România. În perioada sovietică, politica de deznaționalizare a românilor-moldoveni în Moldova la est de Prut, prin rusificare, a fost suplimentată prin politici de stat de deconstrucție identitară, care îi separa pe moldoveni de români. Aceste politici au produs consecințe de lungă durată, afectând dramatic destinul românilor la est de Prut până în ziua de astăzi.
Încercări timide și scopuri neatinse
Contracararea conceptului și practicilor moldovenismului antiromânesc a devenit obiectivul de bază al Mișcării de emancipare națională în Moldova la est de Prut în anii politicii de perestroika. Cu toate acestea, obiectivul anihilării moldovenismului identitar antiromânesc în conștiința națională a românilor-moldoveni din Republica Moldova nu a fost atins în plinătatea sa nici după trei decenii de la proclamarea Independenții statului moldovenesc. În aceste condiții, societatea moldovenească rămâne profund fragmentată pe criteriul identitar, nefiind capabilă pe acest motiv să se mobilizeze pe interior pentru atingerea unui scop comun de dezvoltare durabilă.
Încercările de consolidare a societății moldovenești în baza criteriilor așa numitei națiuni civice moldovenești se asociază cu moștenirea ideologică a conceptului moldovenist sovietic, care decenii la rând a inoculat în mentalul colectiv antiromânismul cras. Iar recunoașterea expresă a identității românești a moldovenilor din Republica Moldova le provoacă indigestie intelectuală așa numiților stataliști civici, prin faptul inducerii logice a concluziei despre necesitatea unirii a două state românești ca cea mai benefică soluție de dezvoltare a lor.
Principalul impediment în calea dezvoltării
De la înălțimea ultimelor trei decenii de subdezvoltare a statului Republica Moldova devine tot mai clar că principalul impediment în redresarea stării de cel mai sărac stat din Europa este deficitul de politici identitare ale statului, fapt ce nu permite consolidarea societății moldovenești pentru atingerea obiectivilor dezvoltării durabile. Fără recunoașterea și consolidarea prin politici de stat bine direcționate a identității românești a majorității etnice din Republica Moldova, statul și societatea moldovenească sunt condamnați la subdezvoltare economică și socială, instabilitate politică cronică și securitate precară.
Recunoașterea oficială a caracterului românesc al statului Republica Moldova va deveni unul din pașii decisivi în depășirea moștenirii coloniale în formula moldovenismului antiromânesc, proiectat în conștiința națională a unei părți considerabile încă a românilor-moldoveni la est de Prut. Fără debarasarea de această moștenire ideologică colonială nu putem să devenim stat eligibil pentru integrarea în UE, nici să restabilim unitatea națională a poporului nostru, afectată de politicile imperialiste ale Rusiei. Doar schimbarea profilului identitar al Republicii Moldova în unul românesc poate asigura progresul și propășirea acestei părți a spațiului istoric național în formula reîntregirii teritoriale definitive.
Piesă de pian în patru mâini
Realizarea idealului unității naționale românești este dezideratul românilor de pe ambele maluri ale Prutului, îndeosebi în sensul politicilor de stat. Și dacă efortul Chișinăului trebuie să se concentreze preponderent pe inocularea identității românești societății moldovenești pe interior, atunci Bucureștiului îi revine misiunea inoculării înțelegerii despre profilul românesc al Republicii Moldova în exterior. Doar printr-un efort conjugat al claselor politice din ambele state românești va deveni realitate înfăptuirea idealului unității naționale într-o Românie reîntregită, democratică și prosperă.
doctor în istorie, comentator politic
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
Dublă integrare
Vezi și:
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Impresii de pe platoul filmului „Omul fără linia vieții”
- Filmul „Omul fără linia vieții” va fi lansat concomitent în Republica Moldova și România
- Reintegrarea pașnică a Moldovei poate fi sprijinită de către partenerii occidentali, expert
- 70 de școli din Moldova au primit table multifuncționale și laptopuri din partea României
- Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova
- Zilele Filmului Românesc au debutat la Chișinău
- De ce Republica Moldova nu devine România. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Răzvan Cotovelea: Republica Moldova are toată experiența României în procesul de aderare
- Corina Crețu: Odată cu deschiderea negocierilor Republica Moldova va beneficia de fonduri de preaderare
- Lucrările marelui maestru român Corneliu Baba au fost expuse la Chișinău
- La Chișinău se desfășoară cea mai mare conferință internațională privind impozitarea - TAXCON
- Donarea de organe înseamnă DA pentru viață
- Europarlamentara Corina Crețu va efectua o vizită la Chișinău
- Lucrările artiștilor din Moldova, expuse la un festival internațional de artă de la Sibiu
- Liliana Popescu: Este în interesul României să avem în vecinătate un stat stabil și prosper
- Este important ca la Chișinău să rămână forțe politice proeuropene, opinii
- Leonard Orban: Din perspectiva integrării Republica Moldova ridică probleme mai mici decât Ucraina
- Guvernul României a aprobat acordurile privind construirea și modernizarea a trei poduri peste Prut
- Spectacole în aer liber la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești
- Universitățile nu se pot dezvolta fără să se țină cont de procesul de internaționalizare, rector ASE București
- Au fost aprobate procedurile de efectuare a misiunilor transfrontaliere SMURD
- Secretarul general adjunct al NATO vine în Republica Moldova
- Moldova va beneficia de expertiza României în procesul de transpunere a legislației UE privitor la TVA
- Festivalul Vinului Moldovei la București - intrare liberă
- Moldova a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări
- Tot mai mulți pelerini români vizitează locașurile de cult din Moldova, Mitropolia Basarabiei
- România ajută la renovarea lăcașurilor sfinte din cadrul Mitropoliei Basarabiei
- Președinta Maia Sandu va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări
- Andrei Chistol: Trebuie să ridicăm nivelul de cultură prin investiții
- Dumitru Grosei: Eu mi-aș dori să nu mai văd vama asta rușinoasă de la Prut
- Petru Hadârcă: Rugămintea mea este să se investească mai mult în cultură, educație și medicină
- Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- A fost lansată a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”
- Mii de copii vor primi ghiozdane și rechizite școlare în cadrul unei campanii de caritate
- Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu o nouă ediție
- Două filme regizate de Igor Cobîleanski vor fi proiectate la „Seri de Cronograf”
- Serile de Cronograf au adus spectatorii mai aproape de filmul autohton
- Summitul Tinerilor „Dor de rădăcini” a fost inaugurat la Chișinău
- IDEP: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin, cu și datorită proiectelor realizate cu susținerea UE
- Conferință de nivel înalt privind impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Moldova
- Guvernul României a donat 800 de mii de euro pentru reparația unui liceu din Comrat
- Summitul tinerilor, mai multă conexiune cu decidenții din procesul de eurointegrare
- Summitul tinerilor „Dor de Rădăcini” se desfășoară la Chișinău
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”
- Proiect de Țară panromânesc în perspectiva pacificării Ucrainei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Maia Sandu a citit din „Micul Prinț” pentru copiii prezenți la Bookfest
- Sprijinul culturii la Chișinău e o preocupare constantă și crescândă a României, ministru
- Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să fie o prioritate, cercetător
- Agricultura din Moldova necesită a fi reorganizată, expert în biotehnologie
- Moldova poate obține 20 mln MW de energie din deșeurile pe care le are, declarație
- Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Adresare Guvernului
- Klaus Iohannis: Obținerea deciziei de deschidere a negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE, prioritatea momentului
- Bookfest își deschide ușile miercuri cu peste 30 de mii de titluri de carte
- Adrian Dupu: Republica Moldova trece astăzi printr-o etapă deosebită a existenței sale europene
- Diplomați din Moldova vor fi instruiți în domeniul afacerilor europene de către experți de la București
- Ziua Limbii Române, sărbătorită împreună de Academia Română şi de Academia de Științe a Moldovei
- Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme, ambasador în România
- Regizorul Cristian Mungiu, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău din acest an
- Moldova se poate baza pe suportul constant al Românei în domeniul justiției
- Iurie Calestru: Trebuie să fim gata pentru absorbția fondurilor europene
- Iurie Calestru: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin proiectele susținute de Uniunea Europeană
- BNM lansează cea de-a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”
- Dan Barna: Sunt premise bune ca la sfârșitul acestui an Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare
- Moldova va beneficia de 29,6% din bugetul alocat Planului de cooperare al României
- România are datoria să sprijine Republica Moldova și o face cu succes, secretarul DRP
- Există alternativă electorală actualei platforme politice a PAS în Republica Moldova? Op-Ed de Anatol Țăranu
- Luminița Odobescu: România este și va fi alături de Republica Moldova la bine, dar mai ales la greu
- Moldova vrea să construiască trei cheiuri pe Prut pentru a facilita tranzitul de cereale
- Guvernul a aprobat acordarea ajutorului pentru fermieri afectați de crizele din 2022
- Salonul Internațional de Carte „Bookfest” revine la Chișinău
- Provocările legate de tranzitul de cereale, subiectul unor discuții la Galați
- Alexandru Slusari: Nici compensațiile, nici motorina din România n-au ajuns la agricultori
- Fostul negociator-șef pentru integrarea României în UE vine la Chișinău în septembrie
- Program de susținere a antreprenorilor care fac exporturi pe piața din România
- 40 de milioane de euro pentru investiții transfrontaliere România-Republica Moldova
- Vladislav Vîrtos: Sportivii din Moldova și România au o conexiune strânsă
- Irina Volcu: Mobilitatea academică, un mare avantaj pentru studenții și cadrele didactice din Moldova și România
- Sergiu Gurin: România, suport pentru Moldova în alinierea legislației în domeniul sportului la standardele europene
- Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- „România mea” , concurs de promovare a României în Republica Moldova
- „Granițe comune. Soluții comune” - Concurs de fotografie
- Ministrul român al apărării a adus la Chișinău o donație cu echipamente individuale de protecție
- Ion Prisăcaru: Avem oportunități foarte mari datorită colaborării cu România
- Mihai Ciocanu: Nu există impedimente în implementarea proiectelor moldo-române în domeniul sănătății
- Ruslan Baltaga: Agenda de proiecte moldo-române în domeniul sănătății este complexă
- Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise. Dezbatere IPN
- Reunirea germană și românească: convergențe și diferențe. Op-Ed de Anatol Țăranu
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- În premieră, Chișinăul a găzduit Ziua Națională a Imnului României
- Dumitru Pîntea: Moldova se bucură de susținerea României în mai multe sectoare ale economiei
- Ion Iordachi: România, o punte între agenții economici din Moldova și UE
- Sergiu Harea: România este prieten și partener pentru Republica Moldova
- Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană. Dezbatere IPN
- Ziua Imnului Național al României, celebrată la Chișinău
- Întrevedere la nivel înalt: Igor Grosu și Bogdan Aurescu, discuții despre securitatea din regiune
- Zilele Chișinăului la Alba-Iulia
- Rodica Cujbă: Mobilitatea cercetătorilor deschide noi oportunități
- Ludmila Armașu-Canțîr: Moldova și România fac echipă bună în domeniul educației și cercetării
- Igor Șarov: Legăturile dintre cercetătorii din Moldova și România - strânse, indiferent de guvernele ce s-au perindat
- Integrare prin instruire și cercetare, proiecte educaționale moldo-române. Dezbatere IPN
- Perspectiva reîntoarcerii României în procesul de reglementare în Transnistria. Op-Ed de Anatol Țăranu
- NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, declarație
- Nina Costiuc: Acordurile de înfrățire - diplomația populară de care trebuie să se țină cont
- Valentina Casian: Înfrățirea localităților din Moldova și România trebuie sprijinită și de la nivel central
- Constantin Cojocaru: Prin înfrățirea localităților din Moldova și România, creezi o mare familie
- Președintele României: Voi avea la Summitul NATO un mesaj de susținere a rezilienței Republicii Moldova
- Înfrățirea localităților din Moldova și România, un pas spre integrarea europeană. Dezbatere IPN
- Specialiști din România susțin la Chișinău un curs de medicină materno-fetală
- Artiști din Moldova participă la o expoziție în România
- Concurs pentru selectarea participanților la „Școala finanțelor moderne” din România
- Cercetătorii din Moldova și România vor colabora în programul Orizont Europa 2027
- Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost deschis circulației
- PLDM pledează pentru integrarea Republicii Moldova în UE prin reunificarea cu România
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- Turneul actorilor români: Spectacolul „ActOrchestra” se joacă la Cahul, Chișinău și Bălți
- PRUT-2023: Salvatorii din Moldova și România participă la exerciții comune
- Unui pacient din Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România
- UE investește în infrastructură transfrontalieră a Moldovei și României
- Unirea românească între oportunitate și rateu. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nicolae Ciucă: Transmitem mesajul de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Moldovei în parcursul european
- Marcel Ciolacu: România și Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor războiului
- Noul și fostul prim-ministru al României vin astăzi la Chișinău
- Bogdan Aurescu, decorat de către Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”
- Relațiile bilaterale dintre România și Moldova, mai solide ca oricând
- Ministra afacerilor externe a României vine la Chișinău
- 200 de pompieri și salvatori din Moldova și România fac antrenamente comune la Iași
- Guvernului Ciolacu a fost învestit de Parlamentul României
- „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici” în Republica Moldova și România
- Barometrul de Afaceri din Republica Moldova: Trend de creștere pentru toți indicatorii
- Investitorii români sunt tot mai interesați de piața din Republica Moldova
- Maraton pianistic la Filarmonica din Chișinău, sub bagheta dirijorului Răzvan Apetrei
- Vladimir Bolea: Merg la Bruxelles să conving UE că avem nevoie de bani pentru agricultori
- De condiții mai bune la aeroportul din Iași vor beneficia și pasagerii din Republica Moldova
- Maia Sandu: Femeile sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pace
- Condiții mai bune pentru copiii diagnosticați cu cancer, internați la Institutul Oncologic
- O nouă ediție a Târgului Universităților din România va avea loc în Republica Moldova
- USM va implementa proiecte în valoare de peste 3 milioane de lei, finanțate de Guvernul României
- Zilele Chișinăului au loc la Buzău
- Eroii accidentului aviatic de la Haragâș, comemorați de IGSU
- Nicu Popescu: Recunoașterea internațională a Moldovei este subliniată de prezența la CPE
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- România își asumă cheltuielile pentru reabilitarea podurilor de la Sculeni, Cahul și Leușeni
- România sprijină Moldova pentru o bună organizare a Summitului CPE
- Summit 2023. Ana Revenco: România ne este mentor în privința standardelor de securitate
- CNU: Unirea cu România este unica șansă ca Moldova să se integreze rapid în UE
- Doctrina Sandu și modelul de integrare europeană pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- A fost inaugurat Punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta
- Forum dedicat Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027
- Operatorul pieței de energie electrică din România va deschide o filială în Moldova
- Obiectivul Moldovei de aderare la UE în 2030 poate fi atins doar cu eforturi consolidate, eurodeputat
- Integrarea Moldovei în UE este un factor esențial în consolidarea democrației, sondaj
- CALRRM vrea să devină un partener de nădejde pentru guvernele din România și Moldova
- Primarii de pe ambele maluri ale Prutului își unesc eforturile în cadrul unei noi asociații - CALRRM
- Memorandumul cu România presupune și o colaborare în privința energiei nucleare
- Memorandum privind interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică cu România
- Programul Interreg NEXT România - Republica Moldova a fost lansat. UE va aloca 77 mln euro
- USM și UniBuc își extind colaborarea: vor face schimb de studenți și cadre didactice
- Studenți din Moldova și România, gata să pună umărul la înfrățirea localităților
- AUR Moldova și Consiliul Național al Unirii vor organiza pe 21 mai un Marș al Unirii
- Tinerii din Moldova și România își doresc acorduri de înfrățire a localităților mai transparente și eficiente
- Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” - la Iași, Chișinău şi Cahul
- Ana Vasilachi primește postul de ministră de externe a Moldovei... într-un film italo-român
- Meșterii populari din Moldova și România s-au adunat la Festivalul Tradițiilor Românești de la Chișinău
- O fostă viceministră din Moldova, actriță într-o peliculă româno-italiană
- Muzeele din Moldova vor participa într-o ediție comună cu cele din România la Noaptea Muzeelor
- Artiști, artizani și meșteri din România și Moldova se vor reuni la „Bazarul diplomatic” de la Bruxelles
- Instituțiile de frontieră din Republica Moldova și România își consolidează cooperarea
- Ziua Europei – marcată prin evenimente sub genericul „UE-Moldova: Împreună mai puternici”
- „Festivalul Tradițiilor Românești” la Chișinău - eveniment destinat promovării artei populare românești, intrare liberă
- Măsuri de fluidizare a traficului la frontiera moldo – română pe perioada minivacanței
- La alegerile din Găgăuzia propaganda rusă a bătut asistența europeană. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Gheorghe Cârciu: Oferim 2000 de locuri pentru copiii din Republica Moldova la taberele ARC
- Trei poduri peste râul Prut vor fi modernizate
- Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică, ministru român
- RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”
- Moldova și România își vor consolida cooperarea în domeniul agriculturii
- Moldexpo va găzdui Salonul Internațional de Carte pentru Copi și Tineret
- „Turneul actorilor români” începe astăzi la Chișinău
- USAID apreciază suportul României pentru Moldova în parcursul său european
- Expoziția artistei Carmen Marin, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
- Cristian Rizea, declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul țării
- Un diplomat român va conduce Misiunea UE în Republica Moldova
- Octavian Armașu, despre avantajele unui parteneriat durabil între BNM și BNR
- Consiliul Național al Unirii îndeamnă oamenii să participe la Adunarea Națională din 21 mai
- Turneul actorilor români în Republica Moldova - intrare liberă
- Expoziție cu genericul „Freamătul bunătății”, vernisată la Parlament
- Integrarea europeană este proiectul generației noastre, opinii
- Parlamentul European a votat o rezoluție privind sancționarea lui Plahotniuc și Șor
- Antreprenorii din Republica Moldova sunt așteptați la Forumul Economic de la Arad
- Nicu Popescu: Suportul României pentru Moldova rămâne de neclintit
- Controlul coordonat în PTF Albiţa - Leuşeni se va aplica din 15 aprilie
- Declarație comună după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova
- Lilia Dabija: Până în 2027 va fi construit integral podul Leușeni-Albița
- Guvernul român oferă granturi pentru proiecte comune cu Moldova în domeniul cercetării
- Consiliul Suprem de Apărare al României: Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare
- Măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier pe perioada sărbătorilor pascale
- Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în domeniul turismului
- Securitatea Moldovei, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare din România
- Moldova și România acționează împreună pentru a îmbunătăți sistemul de justiție