Politica externă a R. Moldova este impusă de anturajul preşedintelui, consideră politicieni şi analişti de la Chişinău
R. Moldova se confruntă cu două politici externe: una promovată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi alta – de anturajul preşedintelui Vladimir Voronin, care este ostil României. Declaraţia a fost făcută joi, 5 iunie, de către deputatul Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal, la o şedinţă a Clubului de presă de la Chişinău, care a avut ca şi temă relaţiile R. Moldova cu România, transmite Info-Prim Neo.
Între ministrul de externe, Andrei Stratan, şi consilierii preşedintelui Valdimir Voronin există o tensiune constantă şi, probabil, linia de demarcaţie trece anume pe problema relaţiilor cu România, a opinat Vitalia Pavlicenco. Deputatul este de părere că reticenţele consilierilor prezidenţiali sunt cauzate de frica de a se apropia de România, de a fi într-un spaţiu comun, chiar dacă acesta ar însemna Uniunea Europeană. „R. Moldova este o ţară izolată, având în vedere că a rămas în urma trenului baltic de integrare în UE şi NATO, în urma celui român şi bulgar, şi acum riscă să rămână şi în urma celui ucraineano-georgian”, a sublineat parlamentara. Chişinăul ar trebui să valorifice acest statut de vecin al Uniunii Europene şi să fie iniţiatorul a diverse propuneri de a beneficia de această ipostază în perspectiva de a fi ajutat să adere la UE, a mai spus Vitalia Pavlicenco.
Şi analistul Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă, a declarat că MAEIE îndeplineşte indicaţiile preşedintelui Vladimir Voronin. Fiind un fost angajat al acestui minister, Victor Chirilă a declarat că ştie că, de obicei, diplomaţii cu experienţă nu sunt auziţi, iar deciziile se iau într-un cerc restrâns, într-o atmosferă de autoritarism. Lipsa coerenţei în politica externă a R. Moldova se referă, în primul rând, la MAEIE care nu ia atitudine pentru a-şi susţine propria poziţie, a spus analistul.
Politicienii şi analiştii s-au pronunţat în favoarea semnării de către Chişinău a Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu România. Potrivit lui Victor Chirilă, condiţionarea semnării acestui document cu semnarea Tratatului privind frontiera de stat moldo-română de către autorităţile de la Chişinău este o abordare totalmente greşită din punct de vedere juridic. Frontiera moldo-română a fost fixată în acordul semnat încă în 1961 de către URSS şi România. Acest acord este valabil, conform normelor de drept internaţional, pentru o perioadă nelimitată, a precizat Chirilă.
Semnarea Convenţiei a fost susţinută şi de către primarii localităţilor de frontieră prezenţi la clubul de presă. Primarul satului Sculeni, raionul Ungheni,Vasile Casian, a amintit că până la integrarea României în UE, 50% din localnicii din Sculeni practicau comerţul peste Prut. Impunerea regimului de vize, i-a transformat în şomeri şi i-a făcut pe mulţi din ei să plece în Rusia pentru a lucra la negru, a menţionat primarul.