În premieră, Poliția Națională are un laborator criminalistic cibernetic de ultimă generație. Acesta va ajuta polițiștii să desfășoare investigații digitale mai ample și să obțină rezultate precise și rapide.
„Datorită instrumentelor de ultimă generație, angajații Inspectoratului General al Poliției vor putea analiza și gestiona amenințările cibernetice în timp real, ceea ce va proteja și mai mult spațiul digital al țării noastre. Aceștia vor putea colecta, analiza și utiliza probe digitale în cadrul anchetelor pentru o identificare mai rapidă a infractorilor cibernetici”, precizează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat de presă citat de IPN/.
Tot aici, experții în criminalistică vor avea acces la programe de formare continuă. Prin simulări realiste, ei vor învăța să detecteze și să contracareze atacurile informatice, pregătindu-se pentru scenarii complexe care pot afecta infrastructura digitală a țării. Specialiștii vor putea testa măsuri de securitate într-un mediu controlat, în contextul în care amenințările cibernetice sunt tot mai persistente.
În același timp, îmbunătățirea capacităților tehnice ale forțelor de ordine va facilita schimbul de informații și experiență cu instituțiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană și din alte state partenere, precum și combaterea infracțiunilor transfrontaliere.
Laboratorul a fost deschis și echipat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care a alocat în acest sens 1,1 milioane de euro nerambursabili. Laboratorul a fost inaugurat în cadrul proiectului EU4SecurityMoldova, finanțat de UE și implementat de CEPOL (Agenția Uniunii Europene pentru formare în domeniul aplicării legii).