Poliția a intervenit pentru a calma un alegător băut

Observatorii Promo-LEX au constatat, de la ora 14.00 până la ora 18.00, opt cazuri de prezenţă a persoanelor neautorizate în apropierea secţiilor de votare. În mare parte, erau simpatizanţi ai partidelor politice, transmite IPN.

În cadrul unui briefing de presă, şeful Misiunii de observare, Pavel Postica, a declarat că au fost raportate cinci cazuri de agitaţie electorală în imediata apropiere a secţiilor de votare. În sectorul Botanica, un locuitor al capitalei a adus la cunoştinţa observatorilor faptul că un grup de oameni face agitaţie electorală în favoarea unui concurent electoral, merge din uşă în uşă şi distribuie matriale electorale. Și un membru al unui birou electoral a fost telefonat să-şi dea votul pentru un concurent anume.

La o secţie de votare din sectorul Botanica, în spatele urnelor de vot, a fost descoperită o cameră de luat vederi, dar nu se ştie dacă este funcţională. Într-o secţie de votare din sectorul Râşcani, o persoană necunoscută a adus cinci cereri pentru urna mobilă. Observatorii au raportat și 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. Alte constatări ţin de erori în adresele alegătorilor. Deşi pe strada Buiucani din capitală nu există o casă cu numărul 16, într-o listă electorală era specificat faptul că acolo locuiesc 12 persoane, dintre care una reuşise deja să voteze.

Au fost raportate și două cazuri de violenţă şi intimidare a membrilor birourilor electorale. În sectorul Râşcani, un alegător a făcut scandal, supărat că și-a găsit scris greşit numele în lista electorală. La fel s-a întâmplat şi în sectorul Botanica, unde a fost necesară intervenţia poliţiei pentru a calma un alegător în stare de ebrietate. Într-un alt caz, un alegător, deşi a semnat în lista electorală, a fost lipsit de dreptul de a vota întrucât nu a dorit să i se aplice ştampila „votat” în fișa de însoțire a buletinului de identitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.