PLDM va insista în privinţa alegerii directe a preşedintelui de către popor, Vlad Filat

Vlad Filat a anunţat că Partidul Liberal Democrat din Moldova nu renunţă la referendumul privind alegerea directă a preşedintelui şi va insista pe această idee în viitoarea coaliţie de guvernare. În privinţa acesteia, fostul premier a reafirmat că PLDM va face coaliţie postelectorală doar cu partidele pro-europene şi a exclus o alianţă cu Partidul Comuniştilor. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?”, organizată de Agenţia de presă IPN

Liderul liberal-democrat a anunţat că partidul pe care îl reprezintă este deschis către negocieri şi înţelegeri concrete în campania electorală până la „a spune foarte clar care va fi coaliţia postelectorală”.„Eu foarte mult nu-mi doresc să fie repetată istoria anului 2010, atunci când opţiunile erau diametral opuse în vederea constituirii unei coaliţii majoritare. În înţelegerea mea, alegătorul trebuie să aibă foarte clară perspectiva postelectorală, cum votul oferit pentru un concurent sau altul va fi administrat postelectoral”, a declarat Vlad Filat.

„Noi coaliţie cu PCRM nu vom face. Noi ne dorim o guvernare pro-europeană, dar în ceea ce ţine de împărţirea funcţiilor, noi Mai mult la împărţirea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova nu vom participa. Istoria sau experienţa pe care o avem, pentru mine personal, este una foarte tristă şi eu nu vreau s-o mai trăiesc încă o dată. Păcat că nu s-a acceptat această iniţiativă de organizare a unui referendum în ziua alegerilor, care este o iniţiativă perfect legală”, a spus liderul PLDM.

„Această iniţiativă oferea un răspuns la o mare problemă care poate să ducă la o criză politică profundă în anul 2016. Noi vom reveni la această situaţie, nu vom renunţa şi vom insista ca înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte să modificăm Constituţia şi să avem preşedinte ales de către cetăţeni. Eu altă formulă care să ofere rezolvarea acestei situaţii complicate ce ţine de alegerea şefului statului nu văd”, a declarat Vlad Filat.

La dezbaterea cu tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?” au fost invitaţi şi preşedinţii celorlalte două partide componente ale Coaliţiei Pro Europene – Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Reformator.

Dezbaterea din 26 septembrie este a 33-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.