PLDM, PL şi AMN comit cele mai multe abateri de la legislaţia electorală, Coaliţia „Controlul civic – Alegeri 2009”
Una dintre cele mai frecvente încălcări admise de concurenţii electorali şi instituţiile mass-media constă în lipsa indicării rubricii „Publicitate electorală” sau a menţiunii „Achitat din fondul electoral” în paginile electronice şi în publicaţii. Cele mai mari abateri sunt comise de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL) şi Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), se arată în raportul Coaliţiei „Controlul civic – Alegeri 2009”, pentru perioada de monitorizare 24 februarie-3 martie. Raportul a fost prezentat joi, 5 martie, transmite Info-Prim Neo.
Monitorii au atestat contradicţii dintre rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale de către participanţii la campania electorală şi situaţia reală privind plasarea publicităţii electorale în presa scrisă şi electronică.
„În rapoartele financiare ale PLDM şi ale Mişcării „Acţiunea Europeană”, lipsesc datele cu privire la achitarea publicităţii electorale. Însă, analiza prezenţei acestor formaţiuni politice în volumul total al publicităţii electorale denotă faptul că acestea deţin o parte considerabilă în acest volum”, a declarat Alexandru Barbov, directorul executiv al coaliţiei.
Potrivit lui Barbov, coaliţia deţine date concrete precum că un candidat de pe lista AMN a intimidat un agitator, reprezentant al altei formaţiuni politice. Tot el a menţionat că pe pagina web www.electorala.md sunt plasate imagini video în care câţiva participanţi la manifestaţiile organizate de PLDM, afirmă că au primit recompensă financiară pentru participare la miting.
„În adresa coaliţiei au parvenit o mulţime de scrisori cu indicarea faptelor utilizării resurselor administrative de către un şir de deputaţi care, în cadrul întâlnirilor cu alegătorii din teritoriu, utilizează mijloacele de transport de serviciu”, a spus Barbov. Potrivit lui, coaliţia îşi va face publică poziţia în acest caz doar după ce Aparatul Parlamentului va prezenta o notă oficială în acest sens.
În pofida tuturor încălcărilor înregistrate, membrii coaliţiei au ajuns la concluzia că la momentul actual campania are caracter civilizat.
Din Coaliţia „Controlul civic – Alegeri 2009”, din care fac parte 15 organizaţii neguvernamentale. La lansare, coaliţia s-a angajat să contribuie la ridicarea activismului civic, la asigurarea controlul respectării legii şi la preîntâmpinarea încălcării drepturilor alegătorilor.