Plățile digitale trebuie securizate, guvernator

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că, odată cu procesele tehnologice și creșterea utilizării serviciilor financiare în mediul online, este esențial ca sistemul național de plăți să răspundă provocărilor și să ofere un nivel ridicat de securitatea cibernetică și eficiență. Securitatea plăților digitale și alinierea Republicii Moldova la standardele UE în acest domeniu  au fost discutate în cadrul unui eveniment organizat de BNM, transmite IPN.

„Cu mândrie doresc să subliniez realizările înregistrate datorită proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”. Cu suportul și expertiza valoroasă a partenerilor din cadrul proiectului, am înregistrat progrese semnificative în vederea aprobării noului cadru de reglementare pentru monitorizarea infrastructurii pieței financiare și a serviciilor de plată”, a declarat guvernatorul.

Prin proiectele și inițiativele lansate, BNM își propune să ofere societății un sistem de plăți cu infrastructuri de performanță, dar și instrumente de plată moderne, care corespund necesităților consumatorilor individuali și corporativi ai serviciilor de plată.

„Securitatea plăților digitale reprezintă una din cerințele esențiale ale criteriilor de aderare la Zona SEPA, care este un pas important spre deschiderea granițelor către o piață a plăților fără bariere și care vine să aducă cetățenilor Republicii Moldova plăți în euro către și dinspre UE. Mult mai sigure, rapide și comode”, a notat Octavian Armașu.  

În cadrul conferinței au mai fost discutate și cerințele noi din domeniul TIC aliniate la practici și standarde europene, precum și bunele practici în combaterea fraudelor bazate pe scenarii de inginerie socială. A mai fost abordat și subiectul digitalizării și concurența în sectorul financiar: suport prin reforme juridice și de infrastructură.
 
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova” finanțat de Uniunea Europeană (UE).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE