Platforma „Pentru Europa”, dezamăgită de tergiversarea numirii unui nou Guvern

Platforma societăţii civile „Pentru Europa” îşi exprimă dezamăgirea faţă de tergiversarea procesului de negocieri privind numirea unui nou Guvern, fapt care aduce Republicii Moldova un nou val de instabilitate, dar şi prejudicii enorme din punct de vedere politic, economic şi social. Într-o declaraţie, Platforma precizează importanţa unor negocieri transparente în vederea formării noului Guvern, care ar urma consecvent calea integrării europene a Republicii Moldova, transmite IPN.

„În lumina ultimelor evenimente politice din Republica Moldova, marcate de demisia Guvernului şi încercările de a forma o nouă majoritate parlamentară, societatea civilă constată cu regret că parcursul european al Republicii Moldova este periclitat din nou de bătăliile partidelor parlamentare pentru putere şi de instabilitatea politică din ţară generate de acestea”, se precizează în declaraţie.

La fel, Platforma „Pentru Europa” constată că lipsa unui Guvern funcţional şi negocierile de durată pentru formarea Cabinetului de miniştri pun în pericol funcţionalitatea sistemului judecătoresc şi a statului de drept, în general. Este cunoscut faptul că anume în perioadele de instabilitate politică au loc cele mai multe infracţiuni economice şi tranzacţii dubioase, având în vedere că atribuţiile instituţiilor statului sunt limitate şi nu are cine să-i tragă la răspundere pe cei care se aventurează în astfel de acţiuni ilegale.

„Constatăm cu regret, că sistemul corupt a devenit cea mai mare slăbiciune a Republicii Moldova şi o ameninţare reală în adresa statului nostru. Prin urmare, cu cât mai mult va dura această perioadă de instabilitate politică, cu atât mai mult va fi afectat statul de drept, iar consecinţele ar putea fi dezastruoase pentru viitorul european al Republicii Moldova. Or, procesul de integrare europeană presupune în primul rând existenţa unui stat de drept, în care legea este respectată şi nu este folosită în interese personale”, se mai spune în declaraţie.

Potrivit platformei, actualmente se impun fapte concrete, cum ar fi negocieri cât mai transparente şi urgente în vederea creării unui nou Guvern, care ar avea la bază un singur principiu – cel de a respecta cetăţenii Republicii Moldova, care le-au acordat vot de încredere. De asemenea, este nevoie de adoptarea în cel mai scurt timp a deciziilor necesare pentru a soluţiona cazul dispariţiei banilor de la cele 3 bănci. Totodată, se impune adoptarea pachetului de legi care se referă la sistemul naţional de integritate, fapt care ar eficientiza activitatea Centrului Naţional de Integritate şi ar stabili un mecanism clar de declarare a averii şi intereselor înalţilor demnitari.

Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa”, constituită la 30 iunie 2014, este o asociere voluntară a organizaţiilor societăţii civile din Moldova. Printre semnatarii declaraţiei se numără: Asociaţia pentru Politică Externă, Institutul de Politici Publice, Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul”, Fundaţia Est-Europeană, Centrul de Resurse Juridice din Moldova etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.