Platforma de Sprijin pentru Moldova se va axa pe modernizare și pe sprijin în procesul de aderare la UE

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a fost creată de România, Germania și Franța după izbucnirea războiului în Ucraina. Grație sprijinului oferit, Moldova a putut face față multiplelor crize și consecințelor războiului din țara vecină. Pe viitor Platforma va tranzita spre o formă de cooperare strategică pe termen mai lung, axată mai mult pe dezvoltarea economică a Republicii Moldova și pe susținerea parcursului de aderare la Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute la conferința de totalizare a celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care a avut loc la Chișinău pe 17 octombrie, transmite IPN.
 
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe, a declarat că până acum efortul comun al Platformei a fost structurat în șase grupuri de lucru dedicate subiectelor de economie și finanțe, anticorupție, reforma administrativă, probleme sociale, refugiați, energie și tranziție climaterică. În cadrul celei de-a patra reuniuni s-au discutat modalități de a ajusta Platforma la noul context și la noile necesități. „Și această ajustare vine din constatarea faptului că, grație inclusiv a acestei Platforme, grație sprijinului primit de Republica Moldova, grație atașamentului și dedicației cetățenilor noștri pentru dorința noastră comună de a menține țara noastră în arealul păcii, stabilității și democrației europene, împreună cu partenerii noștri în ultimul an și jumătate am reușit să gestionăm și să evităm mai multe crize”, a notat șeful diplomației moldovenești.

Potrivit vicepremierului, participanții la reuniune au discutat despre canalizarea asistenței externe pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii în Republicii Moldova, pe proiecte de consolidare a securității energetice și accelerare a tranziției energetice.

Ministra franceză a afacerilor externe, Catherine Colonna, a menționat că au fost abordate subiecte și obiective pe termen lung. Conectivitatea, subiectele energetice, reformele au fost prioritățile țărilor și organizațiilor internaționale care s-au reunit. Și toate au ambiția să ajute Moldova în aceste domenii, în realizarea reformelor prioritare. „Franța va continua să acorde sprijin Republicii Moldova. Într-un context politic și mai larg, pe această cale a Moldovei de apropiere de Europa, Franța este alături”, a declarat ministra franceză.

Secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean, a spus că prezența oficialilor europeni la Chișinău arată anvergura și trăinicia solidarității față de Republica Moldova. Conferința a oferit oportunitatea de a explora noi proiecte comune pentru a reuni resurse și expertize în beneficiul partenerilor de la Chișinău. „Sprijinul României pentru Republica Moldova este și va rămâne neclintit. Vom fi alături pentru consolidarea stabilității și rezilienței în fața presiunilor hibride sponsorizate din exterior. Vom susține cu toate forțele procesul de reforme, de întărire a statului de drept și a democrației în general. Vom sprijini puternic dezvoltarea economico-socială și modernizarea Republicii Moldova sub toate aspectele. Vom fi alături pentru fiecare pas pe care Republica Moldova îl va face pe calea integrării europene până la momentul pe acre ni-l dorim cu toții – aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Mircea Abrudean

Ambasadoarea germană la Chișinău, Margret Uebber, a declarat că Republica Moldova rămâne o prioritate pentru Guvernul federal al Germaniei. Or, în urma războiului din Ucraina, Moldova la fel a fost afectată de undele de șoc, iar ca răspuns a fost creată Platforma de Sprijin, în cadrul căreia au fost realizate mai multe lucruri. Totodată, pentru că Moldova deseori a fost ținta campaniile de dezinformare din partea Rusiei, se colaborează pentru a face față provocărilor de ordin hibrid. „Moldova a demonstrat că este rezilientă grație sprijinului de care beneficiază din partea partenerilor și prietenilor. Și aceasta demonstrează că asistența internațională și eforturile persistente pot face o diferență. Astăzi discuțiile se axează pe tranzitarea spre o formă de cooperare mai strategică pe termen mai lung, care să susțină Moldova în parcursul său de aderare europeană. Pentru că – calea Moldovei spre UE este o cale pe care o parcurgem împreună”, precizează Margret Uebber.

„Ministra germană a afacerilor externe, Annalena Baerbock, a menționat că Modlova poate să se bazeze pe Germania. Noi vom oferi în continuare sprijin. În 2024 Guvernul federal va aloca cel puțin 95 de milioane de euro. Liniile de solidaritate pe care le-am construit anul trecut rămân robuste. Și vom continua acest lucru pentru a ne construit un viitor comun european”, a mai menționat ambasadoarea.



Marți, 17 octombrie, la Chișinău s-au reunit 57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții financiare. Edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.