Procuratura Generală anunţă că în primele şase luni ale anului curent a fost sesizată cu 320 de plângeri privind actele de tortură, ceea ce constituie o micşorare cu 19% a numărului acestor categorii de sesizări faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, când au fost înregistrate 394 de plângeri. Potrivit studiului efectuat de procurori, cifrele denotă cel mai scăzut nivel al plângerilor privind actele de tortură din ultimii 4 ani, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în urma examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 64 cazuri, în scădere în comparaţie cu primul semestru 2013, când au fost intentate 70 cauze penale.
În majoritatea cazurilor relele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale (199 sesizări). Totodată, în 30 sesizări, s-au invocat fapte de maltratare aplicate faţă de contravenienţi, iar în 20 de cazuri faţă de alţi participanţi la procesul penal, cum ar fi cei cu statut de victimă, parte vătămată, martor. În 71 de sesizări s-au reclamat cazuri de violenţă aplicată altor persoane, cărora nu le era imputată săvârşirea de infracţiuni sau contravenţii şi nu aveau vreun statut procesual.
În perioada vizată, în 15 plângeri depuse la procuratură au figurat minorii în calitate de victime ale relelor tratamente. Cel mai des reclamanţii au evocat că au fost supuşi torturii sau altor forme de maltratări în scopul pedepsirii pentru comiterea unui act sau presupus act, pentru a dobândi prin metode ilegale a probelor, informaţiilor sau mărturiilor, prin utilizarea excesivă a forţei în momentul reţinerii persoanei, ca urmare a exercitării abuzive şi fără cunoaştere a legislaţiei a obligaţiilor de serviciu etc.
Procurorii au constatat că cel mai des au fost reclamate metodele de aplicare a violenţei prin bătăi, aplicarea loviturilor cu mâinile şi picioarele - 208 reclamaţii sau 65%, fiind urmate metode de aplicare a mijloacelor speciale, folosirea armei, altor obiecte adaptate acestui scop (bastoane, sticle de apă, cărţi etc.
Procurorii au constatat că, în cel mai mare număr al adresărilor - 216 din totalul celor 320 din cazuri, victimele au suportat dureri fizice sau suferinţe psihice, fără a avea leziuni vizibile pe corp. După criteriul subiectului care a admis acţiuni de tortură sau alte rele tratamente, cea mai mare parte a sesizărilor se referă la poliţişti. Astfel, pe marginea acţiunilor comise de poliţişti, ofiţeri de investigaţii au fost depuse 145 sesizări sau 45% din totalul sesizărilor.