Plângerile privind alegerile prezidenţiale, evoluţie incertă

Curtea de Apel Chişinău, care urma să examineze astăzi plângerea liderei PAS, şi-a declinat competenţa să se pronunţe în această cauză. Instanţa îşi va explica motivele abia luni, 28 noiembrie, dar avocatul Maiei Sandu, Nicolae Roşca, s-a declarat hotărât să facă recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Maia Sandu ceruse Curţii de Apel anularea deciziilor Comisiei Electorale Centrale prin care a fost recunoscută victoria lui Igor Dodon, invocând nouă tipuri de încălcări ce i-ar fi prejudiciat rezultatul obţinut în alegeri. În timp ce Comisia Electorală Centrală a afirmat că doar Curtea Constituţională este în drept să aprecieze dacă scrutinul a fost corect sau viciat, Curtea Constituţională a sugerat că e prerogativa instanţelor de drept comun.

Într-un alt proces, de la Judecătoria Centru, un grup de aproape 140 de cetăţeni din opt state occidentale reclamă îngrădirea dreptului la vot în acelaşi scrutin, prin neprezentarea buletinelor de vot în secţiile de votare în care au mers pe 13 noiembrie.

Instanţa a decis astăzi asupra comasării într-o singură cauză a tuturor plângerilor, dar va începe examinarea pretenţiilor propriu-zise la fel luni, 28 noiembrie.

Tot atunci, instanţa ar urma să examineze şi un demers al Consiliului de Circumscripţie Chişinău – pârât în dosar – care  a solicitat scoaterea de pe rol a cauzei pentru „nerespectarea căii prealabile de soluţionare a litigiului”, motiv contestat de apărătorii cetăţenilor din diaspora ca fiind neîntemeiat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE