Republica Moldova și România au o apariție notabilă în clasamentul global al celor mai bune deserturi, realizat de TasteAtlas. România se află pe locul 64 cu deliciosul desert papanași, iar Moldova ocupă locul 98 cu plăcintele tradiționale moldovenești, transmite IPN.
Plăcintele moldovenești, cu un aluat pufos și umpluturi variate, de la brânză dulce, cartofi sau varză, până la gemuri sau cireșe acre, au câștigat a 98-a poziție în top 100. Aceste plăcinte sunt adesea prăjite sau coapte și sunt servite calde, fiind ideale atât ca gustare, cât și ca desert, se menționează în explicațiile clasamentului TasteAtlas.
Papanașii românești sunt un desert clasic, în formă de gogoașă, cu o mică bilă pe vârf. Se pot prăji sau fierbe și sunt făcuți dintr-un aluat cu brânză de vaci sau urdă, ouă și făină. Papanașii prăjiți sunt de obicei serviți cu smântână, gemuri de fructe sau zahăr pudră, iar cei fierți sunt mai mici, acoperiți cu pesmet și zahăr. În ciuda simplității, acest desert a cucerit inimile multora, clasându-se în topul mondial al celor mai apreciate dulciuri.
Locul 1 este ocupat de Pastel de Belém, un tart cu cremă de ou tipic portughez, umplut cu o combinație de lapte, ouă, zahăr, lămâie și scorțișoară. Această prăjitură, care datează din 1837, a fost creată de călugării de la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona. Pastel de Belém este atât de popular, încât doar cele produse la Fábrica Pastéis de Belém pot fi numite astfel, iar restul produselor din Lisabona sunt denumite pastel de nata.
Locul 2 este ocupat de Pastel de nata, o tartă cu cremă de ou care se servește, de obicei, cu scorțișoară și alături de o cafea. Acest desert a fost creat inițial de călugării din Lisabona în secolul al XVIII-lea, din albușurile de ou rămase de la alte preparate.
Pe locul 3 este Karipap, plăcintă prăjită sau coaptă cu umplutură de curry de pui și cartofi, originară din Malaezia. Acest gust delicios s-a răspândit rapid și în alte țări asiatice, precum Thailanda și Singapore, devenind un snack popular.
Aceste clasamente globale nu sunt doar o listă a celor mai bune preparate, ci și o modalitate de a promova mâncărurile tradiționale și de a stimula curiozitatea celor care încă nu le-au gustat. Conform TasteAtlas, ratingurile sunt acordate de utilizatori autentici, iar rezultatele reflectă aprecierea celor care au cunoștințe solide în domeniul gastronomiei.
Topul este bazat pe 367 847 de evaluări valabile pentru 11 258 de preparate din întreaga lume. Aceste ratinguri au fost acordate de utilizatori care au evaluat diverse preparate din meniuri tradiționale din diferite colțuri ale globului.