Pierderile în complexul agricol se estimează oficial la circa 1 miliard USD
Pierderile în complexul agricol se estimează oficial la circa 1 miliard USD. Seceta şi canicula din acest an a afectat 84 la sută din suprafaţa totală a terenurilor arabile (într-o măsură mai mică au fost afectate raioanele Briceni, Ocniţa, Edineţ şi Donduşeni). Volumul precipitaţiilor în ultimele 10 luni, a constituit doar 50 % din norma medie multianuală, în timp ce temperatura medie a aerului, a depăşit media multianuală cu 3,5 - 4,5ºC.
Recolta globală de cereale şi leguminoase de prima grupă a constituit circa 620 mii tone, fiind în descreştere faţă de volumul preconizat cu 570 mii tone sau 48%, iar recolta globală de grâu constituie circa 430 mii tone. Numai la culturile cerealiere şi leguminoase de prima grupă valoarea pierderilor, conform estimării specialiştilor, constituie peste 1miliard de lei.
Menţinerea temperaturilor înalte cauzează pierderi continue pentru sectorul agrar, influenţând diminuarea recoltei culturilor târzii (floarea-soarelui, porumbului şi sfeclei de zahăr), a legumelor şi fructelor.
O situaţie complicată se atestă şi în plantaţiile pomicole. Dintre toate tipurile de culturi agricole, la moment, doar plantaţiile viticole se află într-o situaţie relativ satisfăcătoare. Se prognozează a fi recoltate circa 560 mii tone de producţie-marfă, dintre care 450 mii tone de pe terenurile industriale.
Seceta are impact nefast major şi asupra sectorului zootehnic, în primul rând, din cauza uscării păşunilor şi insuficienţei de furaje.
Potrivit prognozelor oficiale, doar la producţia de carne pierderile vor depăşi cifra de 1,7 mlrd lei. În plus, cantitatea şi calitatea furajelor influenţează direct şi producţia de lapte, pierderile, în acest sens, estimându-se la peste 1,4 mlrd lei. Pagube materiale de circa 50 mil. lei vor fi cauzate în piscicultură.