PIB-ul Moldovei s-a mărit cu 3,9% datorită creşterii exporturilor şi a investiţiilor fixe

În pofida mediului regional instabil, Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a crescut cu 3,9% în prima jumătate a lui 2014, în mare parte datorită unei majorări a exporturilor şi a investiţiilor fixe. Totuşi, conform prognozei actualizate a Băncii Mondiale privind economia Moldovei, riscurile de scădere a cadrului macroeconomic mai persistă, fapt care va influenţa negativ creşterea economică pentru restul anului 2014, transmite IPN.

Poziţia externă a Republicii Moldova rămâne una puternică, se menţionează într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale. Politicile monetare sunt în concordanţă cu ţinta de inflaţie de 5 +/-1.5%. Presiunea dezinflaţionistă creată de creşterea scăzută a consumului intern, recolta agricolă bună şi restricţiile impuse de Rusia la importurile agro-alimentare din Moldova a fost contrabalansată de menţinerea în continuare a unei atitudini relaxate faţă de condiţiile monetare şi deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA şi euro.

„Ţinând cont de provocările regionale şi mediul mai puţin favorabil de finanţare şi cerere externă, ne aşteptăm la o diminuare a creşterii de la 8,9% în 2013 până la 2% în 2014, cu o accelerare ulterioară a acesteia la 3-5% în perioada 2015-2017”, a declarat Ruslan Piontkivsky, economist superior al Băncii Mondiale pentru Moldova.

Soluţiile sugerate de Banca Mondială pentru ca Moldova să se protejeze de vulnerabilităţile externe constau în implementarea unor politici macroeconomice prudente cu deficite fiscale mici şi un curs de schimb flexibil, subordonat inflaţiei.

Moldova a aderat la Banca Mondială în anul 1992, iar de atunci au fost alocate peste 1 miliard de dolari SUA pentru implementarea în ţară a 49 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active cu un angajament total de 235,2 milioane de dolari SUA.  Corporaţia Internaţională de Finanţare a investit 233 milioane de dolari în 24 de proiecte din diverse sectoare, iar Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor a oferit garanţii în valoare totală de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituţii fac parte din Grupul Băncii Mondiale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE