Piaţa imobilelor de locuit a dezamăgit investitorii în 2006. Analiză Info-Prim Neo
Persoanele care au investit pe piaţa imobiliară din capitală, pe segmentul locuinţe, au „dat lovitura” la începutul acestui an (în luna ianuarie), fiindcă în următoarea perioadă piaţa a intrat într-o etapă de stagnare, care a durat din luna martie până în octombrie.
În prima lună a anului 2006, preţurile pe piaţa spaţiilor locative au crescut brusc de la 645 USD/m2, până la 745 USD/m2 în luna februarie, iar la finele lunii octombrie preţurile medii pe piaţă erau deja de 780 USD/m2. Prin urmare, profitul către sfârşitul anului este de circa 21%, iar exceptând inflaţia – 12,7% în 11 luni ale anului curent, venitul real este de peste 8%. Practic, investiţiile imobiliare, pentru cei care au făcut plasamente în ianuarie, rămân printre cele mai profitabile, dacă ţinem cont că dobânda medie la depozitele bancare în lei era, în noiembrie, de peste 13%, adică puţin peste inflaţie.
Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, şi despre investiţiile ce au urmat după luna ianuarie. În februarie, preţurile erau de 745 USD/m2, iar în luna următoare au crescut numai cu 15 USD până la o medie de 760 USD/m2. Acest preţ a rămas neschimbat până în septembrie, când s-a produs o cădere pe piaţă – media a ajuns la 740 USD/m2. În luna următoare (octombrie), însă, preţurile au săltat din nou şi au ajuns la media de 780 USD/m2.
Deci, pentru cei care au investit în februarie (745 USD/m2), profitul la sfârşit de an este de circa 4,7%, investiţiile din martie-august (760 USD/m2) au asigurat un profit de 2,63%, iar din luna septembrie (740 USD/m2) – 5,4% la sfârşit de an.
Prin urmare, în 2006, cu excepţia lunii ianuarie, piaţa imobiliară, sectorul spaţiilor de locuit, a „rupt” tradiţia unor venituri mari şi permanent în creştere din investiţii. Pe parcursul anului 2005, preţurile pe piaţa locuinţelor au crescut cu circa 40%, iar în perioada anilor 2001-2006 - de circa şapte ori.
Chiar dacă în anul 2006, piaţa imobiliară a dat semne de stagnare, investitorii care au câştigat relativ puţin din diferenţa de preţ şi-au putut suplimenta veniturile din plăţile de chirie, în cazul în care au închiriat locuinţele achiziţionate. În ultimii ani, preţurile pentru chirie cresc cu circa 20% anual, iar, în prezent, constituie în medie 120-200 USD pentru un apartament cu o odaie; 150-250 USD – pentru o locuinţă cu două odăi şi 200-350 USD – pentru un apartament cu trei odăi.
[Perspective]
Stagnarea de pe piaţa imobiliară din anul 2006 a fost provocată, în special, de instabilitatea economică din R. Moldova – criza provocată de scumpirea gazelor şi de interdicţiile la exportul de vinuri. Aceste frământări din economie au făcut ca mulţi din eventualii investitori să stea în espectativă, pe de altă parte băncile comerciale au limitat brusc creditarea ipotecară, care începea să devină tot mai populară printre cetăţenii R. Moldova.
Totuşi, spre sfârşit de an se observă o înviorare pe piaţa imobiliară şi preţurile au ajuns la 780 USD/m2. Astfel, pe termen scurt am putea prognoza o uşoară creştere a preţurilor, pe fundalul unor noutăţi pozitive la nivel macroeconomic – preţul la gaze va fi relativ stabil în 2007, Rusia a promis deblocarea exporturilor de vinuri, organismele financiare şi donatorii străini au promis finanţări record pentru susţinerea dezvoltării economice.
Pe de altă parte, anul 2007 este unul electoral şi o eventuală instabilitate politică ar putea influenţa şi piaţa imobiliară.
Pe termen lung, totul depinde de evoluţiile economice şi politice din ţară, care în R. Moldova sunt, deocamdată, destul de imprevizibile.