Petru Bogatu: Soluţia ideală pentru Moldova este un guvern tehnocrat

Politicienii de la Chişinău ar trebui să preia experienţa Bucureştiului şi să învestească un guvern tehnocrat. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, care a făcut declaraţii în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR-Moldova”, transmite IPN.

„Avem nevoie de un guvern de tehnocraţi, care ar putea să readucă Republica Moldova pe linia de plutire. De asemenea, este necesar ca nicio persoană afiliată politic să nu facă parte din acest guvern. Partidele de la guvernare trebuie doar să-şi asume responsabilitatea pentru a scoate ţara din criză. La fel, trebuie desemnat şi premierul. Ambasadorul SUA ne-a dat de înţeles că Maia Sandu este o candidatură potrivită pentru această funcţie. Această candidatură este, practic, unica ce nu s-a compromis în scandaluri de corupţie, are un rating înalt şi la sigur nu va face partizanat politic”, a spus Bogatu.

Pe de altă parte, analistul se arată sceptic că PDM şi PLDM s-ar putea înţelege în privinţa formării Guvernului. „Reacţia democraţilor la condiţiile înaintate de către PLDM pentru a participa la negocieri denotă că cei din PDM nu vor să accepte. Demiterea Guvernului Streleţ şi arestarea lui Filat au constituit o strategie pentru conservarea actualului sistem. Cedarea înseamnă pentru ei un harachiri politic”, a opinat Petru Bogatu.

Analistul este de părerea că lucrurile ar putea reveni la normal sub presiunea externă. „Este nevoie de o puternică presiune externă, care să-i determine pe politicienii de la Chişinău să se retragă în favoare unui guvern tehnocrat. Sper că UE îşi va păstra interesul pentru Republica Moldova şi va privi mai nuanţat starea de lucruri de la noi”, a spus Bogatu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.