Peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie, se arată într-un studiu realizat cu suportul USAID prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) privind perspectivele Republicii Moldova de valorificare a energiei din deșeuri, transmite IPN.
„obiective clare de decarbonizare, de a atinge zero emisii nete de carbon către 2050, avem obiective pentru 2030, de energie și de climă. În condițiile în care nu dispunem de resurse fosile, tehnologiile de producere a energiei din deșeuri ar putea veni cu o valoare adăugată netă pentru economia noastră și pentru sistemul energetic”, a spus secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, la deschiderea evenimentului.
Din analiza potențialului de producere a energiei reiese că în Chișinău ar fi posibilă utilizarea unei instalații de generare a energiei electrice cu capacitatea de 46 MW, în timp ce pentru Bălți – 12 MW.
Rezultatele studiului arată că în fluxul deșeurilor menajere solide din Republica Moldova, cota deșeurilor biodegradabile, precum resturile alimentare, hârtia, cartonul, materialele textile, pielea, deșeurile fitotehnice și lemnoase, reprezintă circa 64,7%, ceea ce presupune un potențial în vederea obținerii energiei electrice și termice din deșeuri.
Republica Moldova și-a asumat drept obiectiv să mărească producția de energie electrică din surse regenerabile de la 6% la 30%, iar utilizarea noilor tehnologii de producere a energiei din deșeuri ar putea contribui la aceste scopuri bine definite.