Peste 6 mii de km pătraţi de teren vor fi concesionaţi pentru explorarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale
Parlamentul a aprobat joi, 5 iulie, iniţiativa Guvernului privind concesionarea unui teritoriu cu o suprafaţă de 6,3 mii km pătraţi în regiunea de sud a R. Moldova având drept scop efectuarea lucrărilor de prospectare şi explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
Proiectul a provocat discuţii în rândul deputaţilor, având în vedere că în anul 1995 a fost semnat Acordul de concesionare cu Compania “Redeco LTD”, pe un termen de 20 de ani. Mai mulţi deputaţi din opoziţie au declarat că aceasta ar putea conduce la un proces judiciar, în urma căruia R. Moldova ar putea pierde sume importante de bani.
În replică, ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Constantin Mihălescu a declarat că Guvernul a declarat rezilierea contractului încă în aprilie 2006, deoarece compania respectivă nu şi-a îndeplinit obligaţiunile prevăzute în Acord. Mai mulţi deputaţi au solicitat o expertiză juridică a acestui caz, dar spicherul Marian Lupu a declarat că Executivul şi-a asumat responsabilitatea şi va răspunde de posibilele consecinţe.
Potrivit hotărârii aprobate joi, în cazul în care vor fi descoperite acumulări de petrol şi gaze naturale de importanţă industrială, concesionarul, operator de lucrări geologice, obţine dreptul prioritar de a încheia contractul de concesiune pentru valorificarea zăcămintelor identificate. Lucrările trebuie să fie executate în decursul a cinci ani, cu începere nu mai târziu de şase luni de la data încheierii contractului. Informaţia geologică privind desfăşurarea şi rezultatele lucrărilor va trebui să fie transmisă trimestrial şi pe etape.
După intrarea în vigoare a hotărârii, Guvernul va organiza un tender internaţional în scopul atragerii investitorilor străini pentru efectuarea lucrărilor geologice.
Compania “Redeco LTD” a activat în regiunea satului Văleni, unde anterior au fost descoperite zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Referindu-se la explorarea zăcămintelor de petrol în R. Moldova, deputatul Anatol Ţăranu a citat un proverb antic: “Este greu de găsit o pisică neagră într-o cameră obscură, mai ales dacă pisica nu este acolo”.