Peste 50% din participantele la dezbateri electorale s-au confruntat cu o formă de violență în bază de gen

În ultimii ani, fenomenul violenței împotriva femeilor în politică este în creștere. Una dintre explicații poate fi și faptul că numărul politicienelor se majorează. Cel puțin jumătate dintre femeile participante la dezbateri electorale s-au confruntat cu o formă a violenței în bază de gen. Totodată, 43% din activistele electorale au fost supuse agresiunii, mesajelor de ură și violență în timpul alegerilor. Reprezentantele Clubului Politic al Femeilor 50/50 și ale Platformei pentru Egalitate de Gen bat alarmă în privința acestor date și cer o campanie electorală corectă, echitabilă, non-discriminatorie și fără sexism.

„Cele mai răspândite forme ale discursului sexist au fost etichetele jignitoare oferite de contra candidați/candidate, folosirea calificativelor care întăresc stereotipuri, prejudecăți, glume sexiste, aluzii cu tentă sexuală și vulgarități. Acestea sunt cumva cele mai de top mesaje cu instigarea la discriminare folosite în campaniile electorale”, a declarat secretara generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, Nina Lozinschi-Sutac, într-o conferință de presă la IPN.

„Le cerem partidelor politice să asigure campanie electorală corectă și non-sexistă, respectarea cotei de gen cu privire la implicarea candidaților/candidatelor în alegerile locale. Și o precondiție importantă – capacitarea rezilienței femeilor în politică. Capacitarea acestora de a face față provocărilor în contextul multiplelor crize în care se află astăzi Republica Moldova, dar și facilitarea accesului resursele financiare pentru femeile candidate”, a declarat Valentina Bodrug, președintă Gender-Centru.

Apelul vizează toți candidații și toate candidatele. Aceștia sunt îndemnați să manifeste un comportament concurențial electoral respectuos să nu uite limite când e vorba de critică. Discursul de ură, implicit cel sexist și violent, trebuie combătut.

Apelul este adresat și organizațiilor societății civile, cărora li se solicită să monitorizeze procesul electoral și să raporteze cazurile de sexism, violență și agresiune manifestate împotriva candidatelor și candidaților. „Ne adresăm femeilor candidate să raporteze cazurile de violență și agresiune la poliție, la CEC, Consiliul pentru Egalitate și pe portalul online www.gender.monitor.md”, a mai spus Valentina Bodrug.

Directoarea adjunctă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, Marina Marian, a menționat că ar fi salutabil faptul dacă Comisia Electorală Centrală ar emite o circulară prin care să le reamintească partidelor politice despre prevederile electorale cu privire la plasare ape listele electorale a candidatelor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.