Ediția a 54-a a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor” aduce 53 de spectacole muzicale cu participarea celor mai renumite colective artistice din țară, dar și din afara țării. Festivalul va fi inaugurat duminică 1 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, transmite IPN.
Corneliu Popovici, ministru al educației, culturii și cercetării, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în acest an, 28 de concerte vor fi organizate în diferite raioane ale țării, două concerte vor avea loc în orașul Tiraspol din regiunea transnistreană. Ediția din a cest an va fi marcată și de concerte aniversare organizate de cele mai reprezentative colective artistice din țară: Capela Corală Academică „Doina”, Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, Ansamblul Academic Național de dansuri populare „Joc” și Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”. Vor evolua artiști și colective din Belgia, Portugalia, Irlanda, Argentina, Muntenegru, Federația Rusă și România.
Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a menționat că șapte evenimente vor avea loc în sălile Filarmonici și 11 în teritoriu. Pe 2 martie va avea loc concertul „Promenade aerofone”, cu soliști din Italia și soliști ai Filarmonicii. Programul va continua cu un concert cameral al Primus Duo, iar pe 3 martie va avea loc un concert „Pe ritmuri de tango” cu dirijorul și compozitorul Martin Palmeri din Argentina.
Pe 5 martie, melomanii sunt așteptați la un concert simfonic cu ocazia a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, iar pe data de 5 martie, Trigon va prezenta un program nou împreună cu Vali Boghean. Ziua de 8 martie va continua cu un spectacol tradițional „Ador Femeia și Iubirea”, iar pe 9 martie Basarabia Folk va lansa CD-ul „Legenda Bărbaților”. Noutatea anului este că Filarmonica va avea și un concert la penitenciarul de la Rusca, susținut de Constantin Moscovici, Marian Stârcea și interpreta din Rusia, Olga Serkova.
Sala cu Orgă din Chișinău a pregătit în acest an șase concerte care vor începe pe 29 februarie. Potrivit Larisei Zubcu, director general al instituției, festivalul va fi deschis de Trio „Montagnana”, Belgia. Pe data de 2 martie va avea loc un concert vocal simfonic sub bagheta dirijorului român Gheorghe Costin. A doua zi publicul este așteptat la un recital de orgă cu Marek Stefanski din Polonia, după care Montenegro Guitar Duo va susține un recital de chitară, iar pe 9 martie, mezzo-soprana Diana Axentii va susține un recital de muzică franceză.
Alexandru Locoman, director al „Moldova-Concert”, a menționat că pe 1 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” va avea loc spectacolul muzical-coreografic cu genericul „Pastel”, iar pe 2 martie Alex Calancea Band vine cu proiectul „Lupii”, avându-le ca invitate pe surorile Osoianu, dar și pe maestrul Nicolae Botgros. Pe 3 martie va avea loc un spectacol coregrafic al unui colectiv irlandez, iar a doua zi vor evolua soliști de muzică populară. Pe 5 martie, Orchestra „Lăutarii” și Orchestra Simfonică a Telradio Moldova vor prezenta proiectul „Lăutarii altfel”. Pe 6 martie în scenă va urca interpretul rus Stas Mihailov, iar pe 7 martie Fuego din România. Pe 8 martie va evolua Inna. Festivalul va fi închis pe 10 martie, de Ansamblului de dans „Fluieraș”.
Cheltuielile pentru organizarea Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor” în acest an se ridică la 2,6 milioane de lei.