Peste 4 000 de persoane aflate în detenție ilegală în regiunile controlate de regimul de la Tiraspol se confruntă cu condiții și mai dificile, din cauza crizei energetice care a afectat regiunile din stânga Nistrului. Deținuții au rămas fără căldură de opt zile, după ce sistemul de încălzire pe gaz al penitenciarelor a fost oprit la 1 ianuarie 2025, în urma debranșării de la rețeaua de gaze naturale. În aceste condiții, situația din penitenciarele transnistrene s-a înrăutățit considerabil, a declarat avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, pentru Radio-Moldova, transmite IPN.
„Deținuții se află acum în condiții extrem de dificile, fără căldură, iar accesul la penitenciare pentru monitorizare este imposibil. Este o situație gravă, având în vedere că autoritățile moldovenești nu pot interveni direct!”, a explicat Vieru. Potrivit acestuia, nu se știe dacă li se permit deținuților instalații electrice improvizate, dar clar este că sistemele de încălzire centralizată nu mai funcționează.
Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova a avertizat că aceste condiții de detenție ilegală riscă să se degradeze și mai mult în această perioadă. „Condițiile din penitenciarele din regiunea transnistreană au fost foarte dificile și înainte de criza energetică, iar acum, situația s-ar putea înrăutăți”, au declarat oficialii Biroului, care au adăugat că aceste penitenciare rămân inaccesibile pentru monitorizare din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova.
În paralel, criza energetică afectează și alte instituții esențiale, cum ar fi spitalele și centrele pentru persoane vulnerabile, iar drepturile fundamentale ale oamenilor, inclusiv accesul la sănătate, hrană și apă, sunt serios amenințate. Ombudsmanul Ceslav Panico a subliniat că Oficiul Avocatului Poporului monitorizează cu atenție situația din regiune, însă refuzul autorităților de la Tiraspol de a coopera îngreunează intervențiile.
„Nu avem claritate asupra strategiei autorităților de la Tiraspol, iar situația riscă să se agraveze în următoarele zile, când resursele energetice vor fi pe cale de a se epuiza”, a adăugat Panico.
Avocatul Vadim Vieru consideră că actuala criza umanitară din regiunea transnistreană este un instrument intenționat folosit de Federația Rusă pentru a destabiliza Republica Moldova. El subliniază necesitatea ca autoritățile de la Chișinău să adopte soluții urgente pentru sprijinirea populației afectate și a începe un dialog cu Tiraspolul pentru a preveni o criză și mai gravă.