Asociațiile obștești „Ecospectrum” din Bender și „Eco-Tiras” din Chișinău au desfășurat pe parcursul unui an un proiect de evaluare a braconajului pe Nistru, cu implicarea societății civile. Astfel, în perioada mai 2022 - aprilie 2023 au fost efectuate 82 de deplasări de lucru în teren. În cadrul acestora au fost depistate 363 de încălcări ale regulilor de pescuit și cazuri de braconaj. Dintre acestea, 148 au fost constatate pe malul drept, iar 215 – pe malul stâng.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Ecospectrum”, Ivan Ignatiev, a declarat că proiectul, care a fost lansat acum un an, este realizat în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. La derularea proiectului au participat grupuri de ihtiologi și hidrobiologi din Chișinău și Tiraspol, în colaborare cu departamentele de profil și asociațiile de pescari amatori de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit lui, scopul proiectului a fost implicarea societății în procesul de monitorizare și reducerea impactului negativ al braconajului asupra resursei piscicole și biodiversității Nistrului.
Ivan Ignatiev a menționat că în cadrul proiectului au fost efectuate vizite și la piețele de la Tiraspol și Chișinău. Au fost constatate 270 de cazuri de vânzare a peștelui braconat în piețele din cele două orașe, dintre care pe malul drept – 178 și pe malul stâng – 92. Estimările arată că paguba totală pentru resursa piscicolă din Nistru a constituit pe malul drept peste 5,2 milioane de euro, iar pe malul stâng – peste 128 de mii de euro. „Vedem că sunt cifre și sume destul de mari. Dar accentuăm că sunt două piețe. Noi nu am analizat situația din alte localități mai mari de pe ambele maluri ale Nistrului”, a notat liderul „Ecospectrum”.
Serghei Filipenco, doctor în biologie, hidrobiolog Universitatea de Stat din Tiraspol, a declarat că monitorizarea obștească este o practică care a existat încă pe vremuri sovietice. Însă, această activitate, care a fost exclusă cumva, a fost readusă în cadrul acestui proiect. Ca urmare, s-au desfășurat mai multe activități, dar una dintre cele mai importante a fost atragerea atenției societății.
„Noi am reușit să constatăm care sunt principalele nereguli admise la pescuitul pe Nistru. În primul rând, este vorba despre braconaj, și anume prinderea peștelui în perioade interzise. Un indicator al braconajului este vinderea peștelui prins. Or, pescuitul amator nu presupune comercializarea peștelui. Dacă e să vorbim despre încălcarea regulilor la pescuit, acestea sunt minore și de regulă sunt admise din necunoaștere. În acest sens, în cadrul proiectului au fost pregătite materiale informative în care se stipulează drepturile și obligațiile pescarilor amatori”, a declarat Serghei Filipenco.
Directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS din Moldova, doctorul în biologie Ilia Trombițchi, a menționat că este momentul oportun pentru a îmbunătăți situația la capitolul legislației în domeniul biodiversității etc. Astăzi în legislație nici nu există termenul de braconaj. Dar se constată un braconaj industrial în ceea ce ține de pește și cu acest „rău” este necesar ca autoritățile să lupte. De asemenea, și rolul inspectorilor obștești trebuie să fie intensificat.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.