Peste 200 de oameni au ajuns la spital cu viroze într-o singură săptămână
Numărul cazurilor de viroze respiratorii este în uşoară scădere comparativ cu săptămânile trecute, dar riscul de infectare se menţine ridicat în această perioadă a anului, a declarat pentru Info-Prim Neo Petru Scoferţa, şeful Laboratorului infecţii virale şi respiratorii al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă.
Până în acest moment cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Au fost însă depistaţi viruşi care provoacă infecţii nongripale. Dat fiind că majoritatea virozelor sunt transmise pe calea aerului, Petru Scoferţa recomandă persoanelor bolnave să evite locurile aglomerate, să-şi acopere gura cu batistă atunci când tuşesc sau strănută, iar când intră în contact cu alte persoane să poarte o mască de protecţie.
Potrivit lui Petru Scoferţa, cei mai predispuşi la îmbolnăvire sunt copii. Debutul virozelor sunt însoţite de simptome cum ar fi secreţiile nazale, strănuturi, tuse, uneori febră şi dureri de cap.
Pentru a evita îmbolnăvirile se recomandă consumul produselor care conţin vitamina C (lămâia, coacăza neagră, coacăza roşie) şi a produselor fitoncide (usturoiul, ceapa), deoarece ele sunt antimicrobiene. Modul de viaţă sănătos, fără fumat şi fără alcool, la fel conferă organismului rezistenţă la viroze.
În cea de-a 48-a săptămână a anului au fost înregistrate aproximativ 3100 de cazuri noi de infectare cu viroze nongripale, dintre care 205 cu spitalizare.