Persoanele vinovate de condamnarea Republicii Moldova la CEDO vor putea fi trase la răspundere
Republica Moldova va putea recupera sumele achitate la executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sau în urma acordurilor de împăcare dintre stat şi apelanţii la Curte. Parlamentul a aprobat joi, 9 martie, în a doua lectură un proiect de lege în acest sens.
În acest scop au fost operate modificări în Legea cu privire la agentul guvernamental, care prevăd obligativitatea achitării de către Ministerul de Finanţe a sumelor stabilite de Curtea de la Strasbourg, indiferent de faptul dacă sunt sau nu prevăzute mijloace în Legea bugetului de stat. Totodată, proiectul stabileşte că statul are drept de regres împotriva persoanelor a căror activitate, cu intenţie sau din culpă gravă, a constituit temei pentru condamnarea R. Moldova de către CEDO. Sumele stabilite prin hotărârea Curţii se restituie integral, în baza unei hotărâri judecătoreşti, de persoanele respective.
În a doua lectură, la propunerea mai multor deputaţi a fost exclus un punct care prevedea că legea nu se aplică în cazul deputaţilor şi preşedintelui ţării.
R. Moldova a fost condamnată de către CEDO în 27 de hotărâri. Până în prezent Guvernul a fost impus să achite compensaţii pentru pagube morale şi materiale în sumă de peste 315 mii euro şi peste 30 mii euro drept cheltuieli de judecată.