Circa 40 de persoane cu dizabilităţi locomotorii, dar şi părinţi cu copii mici, vor promova accesul în instituţiile publice în localităţile în care locuiesc. Proiectul „Acces pentru toţi” este lansat de către Asociaţia „Motivaţie” şi se va desfăşura în oraşele Chişinău, Edineţ, Cahul şi Hânceşti.
Solicitat de IPN, directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţie”, Igor Meriacre, a menţionat că proiectul se va desfăşura în perioada octombrie 2013- mai 2014 şi este o continuare a proiectului „Liber în acţiune”. Vor fi create 4 echipe de voluntari, în rândul cărora sunt persoane cu dizabilităţi locomotorii, dar şi părinţi care întâmpină dificultăţi din cauză că instituţiile publice nu au căi de acces pentru cărucioare.
La prima etapă liderii de echipă vor fi instruiţi cum să depună o plângere la adresa autorităţilor publice locale şi cum să sesizeze problema accesului liber în instituţii. După instruire, voluntarii vor evalua gradul de acces în instituţiile publice din cele 4 localităţi şi vor face mai multe fotografii. Acestea vor fi expuse în cadrul mai multor acţiuni de sensibilizare a populaţie, care vor fi organizate anul viitor, pe parcursul lunii mai.
În cadrul proiectului vor fi identificate şi adresele unde există căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, iar datele colectate vor fi incluse în harta accesibilităţii elaborată de Asociaţia „Motivaţie”.
Pe parcursul ultimelor săptămâni, membrii Asociaţiei „Motivaţie” au avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Ei au propus ca arhitecţii care vor elabora proiectele unor blocuri de locuit sau instituţii să fie obligaţi să includă şi căi de acces pentru cărucioare. Problema rămâne la clădirile deja construite. Membrii societăţii civile au solicitat să fie propuse modificări la Codul Contravenţional pentru a putea aplica amenzi gestionarilor care nu asigură accesul în clădire a persoanelor în cărucioare.