Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin

„De această dată este vorba despre pericolul dispariției Moldovei din zona de influență a Rusiei. Acest lucru îi deranjează pe liderii BECS. Acești lideri au fost cândva principalii promotori ai integrării europene a Republicii Moldova, dar și-au schimbat poziția de trei ori...”

Vreme trece, vreme vine...

Recent, s-au împlinit 12 ani de la publicarea programului de guvernare întocmit de prim-ministra Zinaida Greceanîi și prim-viceprim-ministrul Igor Dodon. Documentul a fost aprobat, la 10 iunie 2009, de forul legislativ al țării la propunerea președintelui Parlamentului Vladimir Voronin, care la moment deținea și funcția de președinte al Republicii Moldova. El are valoare istorică incontestabilă, fiindcă ne dezvăluie aspirațiile politice ale conducerii de vârf a țării de acum mai bine de un deceniu. Documentul e de mare actualitate și astăzi, fiindcă, în mod curios, cei trei autori și promotori ai documentului sunt lideri ai Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor (BECS).

Programul de guvernare menționat fusese adoptat la două luni după așa-zisa
Revoluție Twitter”, provocată de acțiunile guvernanților cu scopul de a-l face martir al neamului pe liderul Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), care ulterior s-a învrednicit de funcția de viceprim-ministru, responsabil de coordonarea activității structurilor de forță. În acele circumstanțe, programul de guvernare afirma patetic următoarele: Program prin denumire, dar manifest prin esenţă, acest document reprezintă mandatul unui Guvern, rostul principal al căruia este de a păstra pe harta lumii Statul Republica Moldova. Perseverenţa cu care în ultima perioadă este atacată această realizare supremă a poporului nostru determină clar preocuparea fundamentală a Guvernului ţării”. Pentru a păstra Moldova pe harta lumii, manifestul a formulat prioritatea de bază, în acest sens: Deziderat incontestabil al majorităţii concetăţenilor noştri, integrarea ţării în Uniunea Europeană reprezintă prioritatea ireversibilă şi firească a politicii interne şi externe a Guvernului Republicii Moldova”.

La 12 ani distanță, exact în ziua de 10 iunie, un alt lider al BECS, deputatul Bogdat Țîrdea, președinte al filialei Clubului Izborsk în Republica Moldova, adică a frontului imperialist, oferă un interviu portalului rusesc pravda.ru, intitulat Moldova poate dispărea”. De această dată, se sugerează că existența Moldovei, depinde de alegătorul care locuiește în Rusia și Transnistria, soarta țării urmând să fie decisă pe 11 iulie, la alegerile parlamentare anticipate. Așa ne convingem o dată în plus câtă dreptate avea marele poet atunci când scria: Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi şi nouă toate…

La ce servește mixarea neadevărurilor și semi-adevărurilor?

Interviul candidatului BECS pentru portalul rusesc este interesant măcar din motiv că portalul care-l intervievează îl prezintă publicului drept omul nostru”, adică omul rușilor, chiar dacă acesta își acuză oponenții politici de lipsă a mândriei naționale și sentimente patriotice. În astfel de circumstanțe, este evident că intervievatul prezintă pericolele la adresa Republicii Moldova prin prisma intereselor rusești. Potrivit acestuia, cel mai mare pericol ar emana de la președintele Maia Sandu, care în jumătate de an de aflare în funcția supremă ar fi reușit:


 

  • să ia sub control toate instituțiile de drept și de reglementare din țară cu scopul declanșării luptei cu corupția, inclusiv prin intermediul confiscării averile înalților demnitari, care nu le pot justifica proveniența. Acest mecanism i-ar asigura președintelui Maia Sandu posibilitatea de a se debarasa de oponenții săi politici, inclusiv de Igor Dodon;

  • să schimbe, cu susținerea ambasadei SUA, regimul de guvernare din parlamentar în prezidențial, băgând frica în funcționarii publici, pe care-i cheamă la raport, deși legea nu-i obligă ;

  • să comită fapte reprobabile, sacrilegii, precum sărbătorirea în aceeași zi, pe 9 mai, a Zilei Victoriei, deopotrivă, cu Ziua Europei;

  • să diminueze dramatic, cu ajutorul forțelor supranaturale, rata de contaminare cu COVID-19. Imediat ce Maia Sandu a dizolvat Parlamentul imediat a scăzut numărul de contaminări de la 2000 la câteva zeci pe zi, deși ar fi trebuit să se întâmple exact invers, potrivit prezicerilor liderilor BECS, etc.


Din cele afirmate de candidatul BECS putem desprinde că acesta confundă pericolul la adresa bunăstării liderilor BECS cu pericolul la adresa Republicii Moldova. În același timp, se poate observa o mare invidie la adresa Maiei Sandu, care ar fi reușit să realizeze în jumătate de an ceea ce Igor Dodon nu a reușit în patru ani de mandat prezidențial, deși ultimul și-a propus să transforme Moldova în republică prezidențială. În acest context, intervievatul a explicat auditoriului rusesc și cauzele victoriei Maiei Sandu asupra lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, acestea ar fi:

 

  • modificarea legislației electorale, sub presiunea UE și SUA, care permite participarea la vot cu actele de identitate expirate pentru cetățenii din Diasporă. Aceasta modificare i-ar fi adus Maiei Sandu 250 mii de voturi ale Diasporei, defavorizând-ul pe Igor Dodon;

  • investiții masive din partea Occidentul în presa de limbă rusă din Republica Moldova. În consecință, sute de mijloace media ar fi lucrat în favoarea Maiei Sandu și în detrimentul lui Igor Dodon, care n-ar fi avut acces la media;

  • fraudarea alegerilor, inclusiv cu participarea Partidului Popular European, care a susținut-o pe Maia Sandu. În toate statele UE ar exista listele cetățenilor moldoveni care sunt angajați la muncă, precum și listele angajatorilor. Ultimii au fost intimidați să-și forțeze angajații s-o voteze pe Maia Sandu, altminteri riscând să-și piardă locul de muncă;

  • acțiunile subversive ale Facebook-ului, controlat de americani, au constat în răspândirea informaților favorabile Maiei Sandu și defavorabile PSRM-ului, transformând populația în zombi. În UE a fost pus în funcțiune un puternic mecanism de influențare prin intermediul unor coordonatori achitați de Fundația Soros și Konrad Adenauer, care prin Facebook au constituit grupuri ce lucrează de comun acord, transformând cei 300 mii de moldoveni aflați în UE în 300 mii de alegători;

  • lipsa de coeziune în rândurile celor 350 mii de moldoveni din Rusia, care sunt dispersați pe întreg teritoriul țării și unde au fost deschise doar 17 secții de votare, comparativ cu peste o sută de secții în Occident. În Rusia au fost deschise secții în Norilsk, unde sunt doar vreo 3 moldoveni, sau în Vladivostok, unde-s doi moldoveni, iar în Moscova unde sunt 150 mii moldoveni au fost deschise doar 2 secții de votare, etc.


Este inutil să comentezi fanteziile candidatului BECS, totuși, este relativ ușor să demonstrezi că acesta mixează neadevăruri și semi-adevăruri. În primul rând, e ușor de verificat că niciodată autoritățile electorale moldovene nu au deschis secții de votare în Norilsk sau Vladivostok. În al doilea rând, la recentele alegeri prezidențiale pentru moldovenii din Moscova și suburbiile acesteia au fost deschise 12 secții de votare, nicidecum două. În aceste 12 secții ar fi putut vota 60 mii de moldoveni, dar de fapt au votat doar aproximativ 11 mii de alegători. Asta e suficient pentru a înțelege câtă încredere se poate avea în declarațiile șefului filialei moldovenești a frontului imperialist rusesc. Totuși, gogoașele servite publicului rusesc urmăresc un scop concret: atragerea resurselor centrului imperial către filiala acestuia în Republica Moldova – business as usual.

Ce-i de făcut? Inspirarea competiției пророссята vs. Соросята

Distorsionarea deliberată a realităților pentru fundamentarea tezei privind pericolul dispariției Moldovei din zona de influență a Rusiei este urmată de formularea soluțiilor pentru neadmiterea acestui scenariu. Printre soluțiile salvatoare propuse de intervievat figurează și crearea cu suportul Rusiei în Republica Moldova a unei rețele de ONG-uri, activiștii cărei în Ucraina sunt numiți prorossiata (про-россята), pentru a combate activitatea presupusei rețele Soros (sorosiata). În aceeași ordine de idei, candidatul BECS a reflectat și asupra metodelor concrete de influențare a opiniei publice, de parcă ar fi insuficientă activitatea propagandistică a posturilor TV rusești:

  • elaborarea unei politici informaționale noi și crearea unei rețele de ONG-uri, similară celei susținute de Occident. De exemplu, un institut al statelor CSI; un centru de informare al Uniunii Economice Eurasiatice, similar centrelor de informare ale UE; un centru de informare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Oare chiar nu poate Rusia să deschidă 3-4 centre de acest gen?;

  • modificarea politicilor de retransmitere a posturilor TV rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Elitele rusești au dat dreptul de retransmitere în Moldova a principalilor posturi TV lui Plahotniuc, iar actualmente rețelei sorosiata. Și asta se întâmplă nu doar în Moldova, așa se întîmplă și în Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, etc., unde rusofobii câștigă bani din contul Rusiei.


Din cele afirmate, ne putem convinge că candidatul BECS distorsionează realitățile pentru a-și crea câmp de activitate și a cerși finanțare sieși și camarazilor săi din frontul imperialist rusesc. Astfel, gestionarea eventualei rețele de ONG-uri și retransmiterea posturilor TV rusești ar trebuie să fie realizată în exclusivitate de prorossiata. Pretenția candidatului BECS este fundamentată de experiență sa anterioară de gestionarea pe teritoriul Republicii Moldova a ONG-ului rusesc Fond Priznanie, pe care l-a părăsit pentru a promova politica de integrare europeană a ex-premierului Vlad Filat, devenind bursierul acestuia. Nimic ieșit din comun, cu excepția faptului că nu a publicat vreodată dări de seamă și rapoarte financiare care să-i justifice proprietățile.

Prognoze electorale și mecanisme de influențare a alegătorilor

În interviul său pentru publicul rusesc, candidatul BECS a mai făcut prognoze privind rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, un profil al alegătorilor comuniștilor și socialiștilor și a enunțat mecanismele de influențare a alegătorilor, care se rezumă la următoarele:


 

  • partidul PAS al președintelui Maia Sandu ar putea obține majoritatea parlamentară, dar doar datorită falsificărilor, coruperii alegătorilor și implicării Diasporei. Dovadă a falsificării ar fi că dictatorul nord-coreean Kim Jong-il acumula la alegeri 97% din voturi, iar Maia Sandu s-a învrednicit de suportul a 98%;

  • actualmente, rating-ul Maiei Sandu e în scădere, iar cel al BECS e în ascensiune. Totul depinde de Partidul Șor, care dacă trece pragul electoral, atunci partidul Maiei Sandu are șanse să ajungă în opoziție. E posibil ca noi (BESC) cu Șor și alte partide care trec pragul să formăm majoritatea.

  • sondajele de opinie nu indică corect intențiile de vot, mai trebuie adăugate 15% ale Diasporei partidului Maiei Sandu;

  • rezultatele finale ale alegerilor depind de participarea moldovenilor din Rusia și Transnistria. În Rusia sunt 17 secții de votare, înmulțim cu 5, respectiv ar putea participa 70-80 mii. În Transnistria sunt 200 mii de cetățeni, și vom face totul pentru a le asigura condiții pentru a vota;

  • pentru Igor Dodon și Vladimir Voronin, de obicei, votează stataliștii, susținătorii independenței, cei care se consideră etnici moldoveni, vorbitorii de limbă rusă, țăranii și migranții ruși din perioada sovietică, care au venit în calitate de specialiști în centrele raionale din Republicii Moldova;

  • Kremlinul și guvernul Rusiei au transmis ajutor umanitar – vaccinuri Sputnik V pentru 70 mii de cetățeni. Ulterior, Igor Dodon a ajuns la înțelegerea privind încheierea unui contract privind procurarea unui milion de doze de vaccin Sputnik V. Au existat speranțe că contractul va fi semnat în mai-iunie, totuși, lucrurile stagnează la nivelul intențiilor. Dacă vaccinul nu va ajunge în Moldova până la alegeri, atunci se modifică situația preelectorală. Rețeaua Soros strecoară premeditat zvonuri precum că Dodon și-a vaccinat doar apropiații cu Sputnik V, în timp ce simplilor moldoveni nu le ajung vaccinuri;

  • Rusia ar putea exercita presiuni asupra Republicii Moldova, de exemplu, amenințând cu majorarea prețului la gaze, ca să înțeleagă moldovenii. Dar această abordare comportă riscuri. Astfel, în loc să-l voteze pe Dodon ar putea să se supere pe Putin pentru că sunt spălați pe creier și ar putea interpreta presiunile ca bătaie de joc de moldoveni.


Din aceste declarații ale reprezentantului frontului imperialist se pot face concluziile de rigoare privind strategiile electorale pe care urmează să le utilizeze în actuala campanie electorală.

Concluzii

Discuțiile privind pericolul dispariției Moldovei nu sunt noi, de aceea, ele trebuie tratate cu precauțiune. Trebuie să fie clar că de această dată este vorba despre pericolul dispariției Moldovei din zona de influență a Rusiei. Acest lucru îi deranjează pe liderii BECS. Acești lideri au fost cândva principalii promotori ai integrării europene a Republicii Moldova, dar și-au schimbat poziția de trei ori, activând în regim de giruete politice. Credibilitatea lor a avut mult de suferit, de aceea, cerșesc suport de la centru.

Alegătorii moldoveni trebuie să realizeze că o bună parte a politicienilor din Republica Moldova sunt mincinoși și iresponsabili. Ei
își pot permite să afirme azi una și mâine alta, de aceea e important să alegem grâul de neghină.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.