Pe terenurile cu destinație agricolă vor putea fi amplasate sisteme solare fotovoltaice, fără a fi necesară schimbarea destinației suprafețelor. Totodată, va fi permisă schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția centralelor electrice eoliene. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege de modificare a Codului Funciar, transmite IPN.
Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, a declarat că Republica Moldova este dependentă de importurile de energie electrică, iar pentru reducerea importurilor de energie electrică este necesar de elaborat și aprobat un plan naţional de acţiuni în domeniul respectiv.
Instalarea panourilor fotovoltaice este avantajoasă și pentru producătorii agricoli, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor acestora în cazul în care dețin depozite frigorifice sau au un consum mare de energie în timpul producerii sau procesării producției agricole. De asemenea, acestea pot fi utilizate și în cazul unei exploatații zootehnice.
Autorul inițiativei este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea.
Instalațiile fotovoltaice solare vor fi fixate la sol prin structură metalică, nu prin utilizarea betonului armat sau a altor tipuri de materiale care ar avea un impact negativ asupra fertilității solului.