PDM le promite profesorilor salarii de până la 20 de mii de lei

Salarii până la 20 de mii de lei pentru profesori şi până la 10 mii de lei pentru educatori. Apartamente de serviciu pentru tinerii specialiști. Laptopuri gratuite pentru angajații din sistem. Toate acestea fac parte din oferta electorală a Partidului Democrat pe segmentul educației, incluse în Planul de țară „Moldova Altfel”. Pe segmentul culturii, democraţii promit salarii de cel puțin 10 mii de lei pentru angajații din instituţiile naţionale. De asemenea, își propun lansarea unui program naţional de restaurare a caselor de cultură din sate şi oraşe. Propunerile au fost prezentate de vicepreședinta PDM, Monica Babuc, ex-ministru al educației, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Monica Babuc a declarat că educaţia, care include și cultura, este una din cele mai importante direcţii ale PDM în calitate de viziune de dezvoltare a ţării în perioada post-electorală. Pentru educaţie, „fără de care dezvoltarea unei ţări e imposibilă”, spune Monica Babuc, PDM propune dublarea sumei de alocări pentru birotică, de la două mii la patru mii de lei. Pentru armonizarea efortului cadrelor didactice şi al părinţilor în realizarea procesului educaţional, se propune aprobarea unui program de stat de educaţie parentală. Pedagogii, o dată la cinci ani, vor putea solicita un bilet de tratament gratuit în staţiunile balneare. De asemenea, democraţii susţin că ar putea elabora un sistem de burse de performanţă pentru cadrele didactice care manifestă dorinţa de a-şi dezvolta capacităţile profesionale prin organizarea diferitor servicii educaţionale.

Vicepreședinta PDM aminteşte că pe segmentul educaţiei, din 2018, pe parcursul mandatului PDM la guvernare, s-a urmărit continuu scopul majorării salariilor cadrelor didactice. Monica Babuc spune că în această perioadă PDM a reuşit majorarea salariilor pedagogilor cu peste 80%. Totodată, cunoscând problema lipsei cadrelor didactice, a încercat să stimuleze tinerii să muncească în învăţământ, fiind triplată indemnizaţia tinerilor specialişti, care a ajuns până la 120 de mii de lei. Potrivit ei, datorită democraţilor, s-a reuşit alocarea indemnizației de două mii de lei pentru toate cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, de care au beneficiat peste 50 de mii de profesori. Altă realizare punctată de Monica Babuc este reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti, până la 75%.

Cât priveşte domeniul culturii, Monica Babuc a menţionat majorarea salariilor specialiştilor din cultură şi modificări esenţiale în baza legislativă pe acest segment. Pe viitor, democraţii îşi propun să elaboreze un program de stat de investiţii în domeniul culturii, pentru instrumente muzicale, decoraţii teatrale, costume etc. şi să susţină tinerii oameni de cultură ca aceştia să-şi înceapă activitatea de antreprenoriat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.