„Astăzi putem spune cu fermitate că, exact acum 14 ani, Moldova a pornit pe calea unei degradări totale, pe ignorarea principiilor legale de funcționare a statului, a îngrădirii libertăților democratice și a eliminării treptate a propriei suveranități”. Cu o declarație în acest sens a venit Partidul Comuniștilor în contextul împlinirii a 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, transmite IPN.
Formațiunea, care se afla în acea perioadă la guvernare, președinte fiind liderul comunist Vladimir Voronin, precizează că astăzi nimeni nu are dorința să afle cine a stat în spatele evenimentelor din 7 aprilie 2009. Dar, potrivit PCRM, și așa se știe că sunt cei care au fost principalii profitori de pe urma schimbării puterii în stat. „Întâi de toate, este vorba despre grupările criminalo-politice care la începutul anilor 2000 au pierdut puterea, iar odată cu asta și posibilitatea de a fura din puținele resurse ale statului”, se arată într-un comunicat de presă al comuniștilor.
Ei mai spun că în spatele „așa-zisei revoluții” au stat inclusiv structuri străine, pe de o parte, „nemulțumite de faptul că PCRM reușea să ducă o politică internă independentă și o politică externă bazată pe interesele suverane ale țării”. Iar pe de altă parte, că timp de opt ani în centrul Europei avea loc „o renaștere comunistă de succes”. Potrivit PCRM, „tentativa de deturnare a puterii în stat a fost pregătită profesionist”. „Pe 7 aprilie, oamenii adunați în Piață la chemarea liderilor opoziției s-au îndreptat spre Președinție și a început iadul”.
Comisiile create pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 și-au încheiat activitatea fără a prezenta măcar rezultate „cât mici”, afirmă PCRM, adăugând că acele comisii aveau scopul să compromită guvernarea comunistă, însă fapte reale nu au confirmat „aceste versiuni mitologice”. Și investigațiile procuraturii nu au avut rezultate, din motive similare, se mai arată în comunicatul comuniștilor.
Pe 7 aprilie 2009 a avut loc un protest masiv cu participarea în mare parte a tinerilor care se declarau nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care le ofereau comuniştilor o nouă majoritate în legislativ. În cadrul protestului au fost mai multe victime, atât din partea civililor, cât şi a poliţiştilor, care au suferit diferite traumatisme. Oficial a fost înregistrat un singur deces, cel al lui Valeriu Boboc. Mai târziu, reprezentanții mai multor organizații ale societății civile au emis o notă de poziție în care au menționat că dosarul „7 aprilie 2009” este eșuat. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime în aprilie 2009. Acestea nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă. Au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte, deși statul și-a asumat doar un singur deces.