Pavel Postica: Există semne de întrebare vizavi de calitatea procesului electoral din Moldova

Cele şase adrese ale Curții Constituționale, formulate la data de 13 decembrie 2016 în urma scrutinului prezidențial privind legislația electorală, fie au fost soluționate parțial, fie nu au fost soluționate deloc. Despre acest lucru a vorbit Pavel Postica, director de program, Asociația Promo-LEX în cadrul dezbaterilor publice „De ce Curtea Constituțională nu a fost auzită în problema alegerilor prezidențiale?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Noi am încercat de numărate ori să atragem atenția la această problemă. De fiecare dată când se vorbea despre modificarea legislației, trăgeam atenția că există aceste hotărâri ale Curții Constituționale din decembrie 2016 în cadrul căreia au fost formulate acele șase adrese și care aruncă anumite semne de întrebare vizavi de calitatea procesului electoral din Republica Moldova”, a declarat Pavel Postica.

Expertul spune că una dintre probleme nesoluționate ține de mecanismul și condițiile în baza căruia sunt deschise secțiile de votare peste hotare. Curtea cerea Legislativului să modifice mecanismul de votare în străinătate și să aplice criterii suplimentare în vederea calculării numărului și a distribuirii geografice a secțiilor de votare. O altă adresă viza stabilirea criteriilor suplimentare în vederea calculării numărului și a distribuirii geografice a buletinelor de vot peste hotare, inclusiv asigurarea secțiilor de votare cu o cantitate de rezervă de buletine de vot.

Directorul de program Promo-LEX afirmă că problema celor șase adrese ale CC a fost ridicată către autorități prin platforme atât la nivel național, cât și internațional, însă, în mare parte, poziția exprimată de judecătorii constituționali a fost trecută cu vederea. „Doar o parte din aceste probleme au fost soluționate și parțial. Doar trei din ele au fost cumva soluționate și doar o singură adresă a fost realizată în întregime, cea legată de numărul de buletine de vot per secție de votare din străinătate fiind majorată limită de buletine de vot de la 3000 la 5000 de buletine. Cele mai multe adrese au rămas parțial nesoluționate, două dintre ele parțial și trei nesoluționate”.

O altă problemă prezentă în cadrul scrutinelor electorale ține de coruperea alegătorilor. Aceasta este o altă adresă care a fost soluționată parțial.

„Au fost două aspecte fundamentale legate de coruperea alegătorilor. Aici s-a mers pe o procedură foarte simplă, în Codul Penal este introdusă sancțiunea pentru corupere alegătorilor, dar problema organizării sau transportării organizate a alegătorilor așa și a rămas nesoluționată. Am văzut cum nerezolvarea acesteia a afectat calitatea scrutinului parlamentar în cele câteva circumscripții uninominale deschise pentru alegători regiunii transnistrene”, a menționat Pavel Postică.

Dezbaterile „De ce Curtea Constituțională nu a fost auzită în problema alegerilor prezidențiale?”, sunt ediția a 132-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.
 

CC a formulat şase adrese Parlamentului privind legislaţia electorală
Hotărârea nr. 34 din 13.12.2016 privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.