Republica Moldova are nevoie de sprijinul Occidentului pentru consolidarea democraţiei cu piaţă liberă, inclusiv prin aducere în ordine a lucrurilor în interiorul ţării şi contracararea influenţelor negative din exterior. Premierul Pavel Filip a expus această poziţie în cadrul unui articol publicat de portalul informațional din SUA, thehill.com, citat de IPN.
„Avem nevoie de ajutorul Washington-ului și altor capitale din Vest pentru a consolida tranziția noastră de la cele câteva decenii de comunism la democrație cu piața liberă. Pentru Moldova, integrarea în comunitatea Euro-atlantică reprezintă mai mult decât o inițiativă diplomatică sau un avantaj economic. Aceasta este o călătorie a noastră acasă – în comunitatea națiunilor care susțin întreprinderile libere, vor să ofere o viață mai bună cetățenilor săi și care respectă statul de drept”, a declarat Pavel Filip.
„Țara mea, Moldova, a fost mult timp forțată să aleagă între Occident și Rusia. Iată de ce acest lucru este important pentru cetățenii americani, chiar dacă ei nu pot găsi Moldova pe hartă: în 10 săptămâni, alegătorii din Moldova vor alege un nou Președinte care va opta fie pentru a rămâne pe calea pro-vestică a guvernului, care duce spre integrarea în Uniunea Europeană, fie pentru apropierea tot mai strânsă de orbita Rusiei. Sunt bucuros să declar că prin alegeri și acorduri internaționale noi am ales cu fermitate comunitatea euro-atlantică ca sursă de inspirație și destinația noastră, iar Guvernul actual este întru-totul dedicat menținerii acestui curs de apropiere cu UE. Moscova nu este deloc mulțumită, iată de ce avem nevoie de ajutorul Washington-ului și altor capitale din Vest pentru a consolida tranziția noastră de la cele câteva decenii de comunism la democrație cu piața liberă”, a mai spus premierul.
Pavel Filip s-a referit şi la două dintre influenţele negative exercitate asupra Republicii Moldova din exterior. „La începutul acestei veri, Rusia a desfășurat exerciții militare în Transnistria – o regiune separatistă din cadrul hotarelor Moldovei recunoscute la nivel internațional, aflată la mai puțin de 30 de km de capitala noastră, Chișinău, care se află sub controlul Kremlinului deja de mai mult de 2 decenii. Puterea blândă a Rusiei – constă în inundarea spațiului nostru informațional cu mesaje anti-occidentale folosind mașinăria de propagandă – este în egală măsură periculoasă și reprezintă o încercare clară de a șifona Guvernul nostru pro-european și de a oferi aceste alegeri aliaților săi politici”, a precizat el.
Dintre problemele de ordin intern, premierul s-a referit în mod special la criza din sectorul bancar care a provocat proteste sociale și instabilitate politică, precum şi la măsurile de combatere a corupţiei. „Parlamentul a adoptat noi legi care impun funcționarii publici să fie mai transparenți în declararea averilor și surselor de venit prin mărirea amenzilor și pedepselor pentru cazurile de corupție. Însușirea ilegală sau fraudarea fondurilor UE sau a altor donatori vor putea fi incriminate gestionarilor acestor fonduri. Pentru a combate mai eficient crima organizată, suntem, de asemenea, într-un amplu proces de consolidare a independenței judecătorilor și agenților judiciari prin înăsprirea codului penal și atribuirea unor noi funcții procurorului anti-corupție în acest sens”, a declarat premierul Pavel Filip.