Cum și unde a fost în ultimii ani și care a fost sfera sa de activitate? La ce etapă se află dosarul deschis pe numele său de fosta guvernare democrată? Progresează sau nu Republica Moldova pe filiera reformei justiției? Care este rolul politicienilor în asigurarea unei justiții autentice? Cum poate omul simplu să-și facă dreptate în condițiile actuale ale Republicii Moldova? Răspuns la aceste și alte întrebări – în interviul prin Skype a Sabinei Rebeja cu avocata Ana Ursachi.
---
– IPN: Doamna Ursachi, proiectul în cadrul căruia realizăm acest interviu are în vizor injustiția din Republica Moldova, pe care am vrea să o abordăm și prin prisma injustiției prin care ați trecut și dumneavoastră acum patru-cinci ani. Înainte de a trece la subiect, spuneți-ne, ca să știe și urmăritorii noștri, de unde ne vorbiți?
– Ana Ursachi: Vă salut de la Bruxelles. Sunt în Belgia stabilită de un an, după trei ani petrecuți în Polonia, cât am fost sub incidența protecției politice pe care am primit-o odată cu acel caz motivat politic, care a fost intentat pe vremuri împotriva mea și ai multor reprezentanți ai societății civile care s-a luptat cu regimul Plahotniuc în perioada anilor 2014-2016.
– IPN: Sunteți plecată deja de patru ani, spuneți-ne cu ce v-ați ocupat în această perioadă, ce ați făcut? Ați continuat activitatea de avocat sau ați optat pentru un alt domeniu, altă activitate?
– Ana Ursachi: A fost mai greu să continui activitatea de avocat propriu-zisă, cea licențiată pe care încă o am în Republica Moldova, însă, nu am încetat nicio clipă să apăr drepturile omului […] Am ajuns să mă alătur unui grup de experți care s-a ocupat de reforma Interpolului, venind cu expertiză în ceea ce privește domeniile legislative de care se conduce Interpolul și prin care statele cu dictatură oligarhică, cleptocrată încearcă să manipuleze Interpolul astfel încât să-și persecute oponenții și să nu lase Interpolul să-și execute interesele primare […] Ulterior, am avut onoarea să fiu invitată într-o echipă foarte mare de apărători ai drepturilor omului și cu ajutorul lor, sprijinită de această echipă, am ajuns să fiu o voce a Republicii Moldova în ceea ce privește dosarele politice deschise împotriva multor cetățeni, inclusiv împotriva multor oameni care au avut de suferit pe marginea dosarului meu, pentru că, numai dosarul meu a produs cel puțin zece victime colaterale […] Recent, din toată activitatea aceasta a rezultat deja experiență acumulată suficient, încât să devin președinta unei fundații pe care am înființat-o de curând. Se numește Freedom Advocacy și se ocupă de apărarea drepturilor omului și de persecutările politice în țările post-sovietice și ale Europei de Est.
– IPN: Dosarul dumneavoastră, alături de alte 37 de dosare, nu demult au fost calificate de Procuratura Generală ca fiind „dosare politice” și s-a anunțat că vor fi reexaminate. Din listă fac parte dosare deschise pe numele mai multor persoane, publice și mai puțin publice, despre care s-a discutat intens în spațiul public în perioada guvernării Partidului Democrat. În ceea ce vă privește, vi s-a revocat măsura preventivă, adică arestul preventiv, și a fost clasat dosarul de căutare? Ce înseamnă pentru dumneavoastră această decizie? Vă motivează să reveniți în țară?
– Ana Ursachi: Legătura cu Republica Moldova eu nu am pierdut-o niciodată, iar acolo nu am să mă întorc din alte motive, începusem să vă povestesc, am înființat această fondație sunt la începutul unei activități foarte frumoase, pe care am învățat să o fac alături de colegii care m-au salvat aici și acum știu că pot salva și eu. Am început să construiesc o carieră aici în Occident și de patru ani de când sunt plecată, sigur că s-au schimbat și unele aspecte ale vieții personale. În această perioadă am început să am tot mai multe motive ca să stau aici în următorii ani. Totuși, anumite schimbări care au loc astăzi pe arena politică din Republica Moldova m-ar face să mă gândesc și la o revenire. Întoarcerea acasă nu este legată de acel dosar, pentru că așa-zisul mandat de arest a fost anulat în Republica Moldova, eu nu mai eram căutată de Interpol, deoarece, în septembrie 2018, Interpolul a refuzat să mă caute, considerând dosarul meu unul politic, ia eu primisem protecție. Tot ce însemna lichidarea acestui mandat de arest nu a însemnat nimic altceva decât recunoașterea organelor procuraturii a marilor gafe, greșeli și murdării pe care le-au făcut predecesorii lor în anumite funcții înalte. Cu alte cuvinte, Procuratura Generală, sub conducerea lui Alexandr Stoianoglo a reparat parțial crima comisă de Eduard Harunjen (n.r. ex-procuror general) și subalternii săi, atunci când au îndeplinit comanda lui Plahotniuc (n.r. Vladimir Plahotniuc, lider PDM în perioada 2016-2019).
Totuși, dosarul meu, la fel ca și dosarul Grupului Petrenco, nu a avut o rezolvare finală. Menționez aceste două dosare pentru că atât Grigore Petrenco și camarazii săi, cât și eu am fost într-adevăr considerați oamenii care au trezit ura personală a lui Plahotniuc [...].
– IPN: Dumneavoastră, în general, urmăriți evoluțiile din ultimii ani din Republica Moldova pe filiera justiției, respectării drepturilor omului, luptei cu corupția? Ce concluzii puteți face? Încotro merge justiția din Moldova?
– Ana Ursachi: Dumneavoastră ați zis evoluție, eu aș spune involuție, pentru că, din tot ce am urmărit eu în ultimii ani, mai ales în anii de când sunt plecată, justiția a degradat cel mai mult. Eu sunt avocat din anul 2000, deci, astăzi sunt 20 de ani de când posed licența de avocat. Am apărat oameni în diferite perioade de timp, când Republica Moldova era sub o influență, sau sub altă influență politică, pentru că sistemul de justiție a fost întotdeauna politizat. Dar vreau să vă spun că o asemenea imixtiune a politicului în viața justiției, așa cum s-a întâmplat începând cu anul 2016, Republica Moldova nu a mai trăit. Deci, atât de grav nu a fost nici 10 ani în urmă, nici 15, chiar dacă nici atunci nu străluceam la capitolul justiție.
Au apărut fenomene precum dosarele la comandă și, pe lângă răzbunarea politică, posibilitatea de a vorbi la telefon de la politician la procuror, posibilitatea de a plăti salarii neoficiale procurorilor. Acest lucru îl făcuse Plahotniuc și noi știm că era și o listă a procurorilor, a fost investigația rise.md cu privire la acest lucru, unde se scria lista procurorilor care chiar primeau salarii de la Partidul Democrat, de la Plahotniuc. Acest lucru a generat distrugerea din temelie a oricăror speranțe că, având în funcțiile importante în justiție, protagoniști care au lucrat cu Plahotniuc, noi putem să construim justiție. Această speranță este distrusă din temelie. Chiar dacă astăzi vedem o anumită îmbunătățire în ceea ce privește persecutările politice a oamenilor din lumea afacerilor, dacă vedem o dinamică pozitivă odată cu venirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, chiar dacă vedem o rezistență din partea judecătorilor și corpului judecătoresc împotriva comenzilor politice acest lucru nu este suficient [...].
– IPN: Teoretic, partenerii internaționali întotdeauna au contat pentru Moldova, dar, în realitate, părerea lor în domeniul justiției a fost luată în calcul mai puțin. După ani și ani de „reformare”, este adevărat ce se spune că nici până astăzi nu avem o reformă a justiției autentică? De ce credeți că se întâmplă acest lucru?
– Ana Ursachi: Reforma justiției, atât timp cât a fost pusă pe seama unor incompetenți sau pe seama unora care brusc au devenit dezinteresați de a-și îndeplini obligațiile pentru că comoditatea personală a fost mai importantă, reforma justiției a fost sacrificată. Și asta nu s-a întâmplat numai într-o singură guvernare, ci în mai multe guvernări, în mai multe ministere ale justiției care au fost propuse de diverse echipe de o coloratură politică vastă în Republica Moldova. După cum știți, Ministerul Justiției a avut reprezentanți din marea parte a partidelor politice. Reforma justiției a fost și un motiv extraordinar de speculații. Ori de câte ori se mai voiau anumite finanțări din Occident, era foarte bine să scriem un proiect legat de reforma justiției. Exact așa cum acum cer acum ajutor pentru COVID-19.
Și asta s-a întâmplat din păcate în ultimii 10-15 ani. S-au tot perindat la volanul reformei justiției exponenți ai diferitor partide politice. Mesajul lor a fost practic similar pentru Occident, „ajutați-ne că nu ne descurcăm fără voi, dați-ne bani”, iar când s-a raportat ce s-a cheltuit și ce s-a făcut, rapoartele au fost de fiecare dată sterile, false. [...] Este vorba de factorul uman care, din păcate, fiind atât de necalitativ la capitolul persoanelor ce au răspuns în mod direct de reforma justiției, a înlăturat pur și simplu orice speranță că ea va fi dusă până la bun sfârșit. Astăzi partenerii occidentali nu mai sunt atât de naivi și controlul asupra reformelor va fi cu mult mai drastic. Mă bucur totuși că țara noastră după ce a pierdut credibilitatea în fața Occidentului de pe urma lui Plahotniuc, de pe urma guvernării lui Dodon de patru ani, mă bucur acum că este Maia Sandu și credibilitatea pe care o va aduce în fața partenerilor externi va avea un impact pozitiv în colaborarea cu instituțiile internaționale.
– IPN: Dacă vorbim despre societatea moldovenească, „s-a copt” ea sau „nu s-a copt” pentru a cere de la politicieni mai multă justiție în Moldova?
– Ana Ursachi: Eu cred că alegerile au arătat că societatea s-a copt. În pofida dezbinării, în pofida mai multor încercări de a ne ține despărțiți, de a ne ține divizați pe criterii de limbă, politic, geopolitic, diasporă, țară, naționalitate, sărăcie, bogăție, oamenii au reacționat foarte, foarte uniți. Votul care s-a dat pentru Maia Sandu, împotriva lui Igor Dodon a arătat tocmai speranța societății într-o viață mai bună și o viață mai bună fără justiție este absolut imposibilă. Nu va merge nimic atât timp cât avem procurori infecți, polițiști apți să-ți intre noaptea în casă și să facă percheziții ilegale doar pentru faptul că cineva a vrut afacerea ta pentru sine sau pentru un cumătru de-al său și alt cumătru lucrează în procuratură și în judecătorie. Noi nu vom merge nicăieri atât timp cât vor fi judecători care vor impune taxe financiare pentru ca rezolvarea unui dosar să fie într-un fel sau în altul. Noi nu vom merge nicăieri, dacă judecătorii vor continua să meargă la Guvern sau la Parlament sau se vor întâlni cu politicienii după serviciu pentru a le cere opinia sau voie să facă sau să nu facă ceva pe anumite decizii. Deși societatea a încasat prea multe lovituri, prea mult amar, votul din aceste alegeri arată că societatea s-a mobilizat și va cere și responsabilitate și sunt foarte sigură că această nouă clasă de alegători, în special alegătorii dinafară va monitoriza foarte strict ce se va face cu votul lor. Acum țara este mult mai pregătită să riposteze în fața falsurilor, corupției pe care nu au stârpit-o în totalitate politicienii în Republica Moldova.
– IPN: Până vine și justiția adevărată pe meleagurile noastre, cum poate omul simplu să-și facă dreptate în condițiile actuale ale Republicii Moldova? Aveți un set de recomandări practice, eventual, pornind de la experiența dumneavoastră și nu numai?
– Ana Ursachi: Aceasta este o întrebare la care eu, din păcate, nu am un răspuns clar, cert este că nu trebuie să tolereze nicio clipă încălcarea drepturilor sale. Omul simplu trebuie să opteze, în primul și primul rând, pentru transparență în cazul în care este implicat, să ceară ajutorul societății. Eu sunt foarte sigură că apelul oamenilor către avocați, către procurori, către judecători pentru trezirea și curățarea asta din interior, este auzit. Tot ce poți să faci acum ca să fii eficient în cazul în care te-ai pomenit în fața justiției este să optezi pentru transparență [...]. Omul simplu trebuie să se îngrijească de securitatea rapoartelor juridice în care se pomenește, până a le aduce la starea de litigiu, pentru că prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Omul simplu trebuie să fie corect atunci când merge la notar să semneze anumite acte, să fie corect în exprimarea relațiilor sale cu cei cu care interacționează […]. Din păcate, în societatea noastră este dezvoltat acest fenomen de a intra cumva prin ușa din spate, de a trece cumva înainte, de a rezolva problemele printr-o modalitate nejustă. Până când nu v-ați pomenit în mijlocul unui proces judiciar unde justiția este foarte viciată, încercați să nu ajungeți acolo, prin respectarea unor reguli proprii care sunt scrise, impuse și care, chiar dacă nu vă plac, trebuie să le urmați.
---
Alte aspecte legate de dosarul său, evoluțiile din ultimii ani din Republica Moldova pe filiera justiției, respectării drepturilor omului, luptei cu corupția și cine se face vinovat de starea justiției din țară, pot fi urmărite în varianta video a interviului cu avocata Ana Ursachi.
---
Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”.