Paştile Blajinilor se transformă într-o sărbătoare de demonstraţie materială, preot
Paştile Blajinilor se transformă tot mai mult într-o sărbătoare de demonstraţie materială. Oamenii merg la cimitire pentru a se făli cu daruri pompoase, în loc să se roage pentru cei răposaţi, spune preotul Victor Cerasău de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chişinău.
„În ziua de pomenire a răposaţilor oamenii nu vin pentru a se ruga, ci pentru a prezenta moda, posibilităţile, iar ca pomană se dau lucruri scumpe, de la haine la covoare persiene”, a menţionat preotul, solicitat de Info-Prim Neo să vorbească despre rânduielile la cimitire din ziua de Blajini.
Părintele spune că înainte pomana se dădea celor săraci, care în semn de recunoştinţă se rugau pentru sufletul răposatului. Pomana era modestă: o păscuţă şi câteva ouă. Acum, însă, oamenii exagerează cu pomenile pe care le împart, pomana nu mai este legată de viaţa spirituală, ci de cea materială.
„Cel mai important la Paştile Blajinilor este rugăciunea, amintirea la mormântul răposatului. Noi mergem la cimitire pentru că avem credinţă în nemurirea sufletului, dar şi pentru a cinsti trupul care a găzduit sufletul în viaţa pământească. La mormânt se merge pentru a înălţa o rugăciune, nu pentru a pune sacoşa cu daruri pe cruce, pe mormânt, sau a petrece cu mâncăruri şi cu băuturi”, a mai spus preotul Victor Cerasău, îndemnând enoriaşii să nu uite de esenţa spirituală a acestei sărbători.