Pașaportul rusesc le va asigura „noilor ruși” obligațiunea de a muri în Ucraina

După ce la sfârșitul anului 2023 autoritățile ruse au început să retragă cetățenia acordată migranților care refuză să participe la războiul din Ucraina, astăzi în Duma de stat este supus examinării un proiect de lege privind serviciul militar obligatoriu pentru persoanele care dobândesc cetățenia rusă, relatează IPN cu referință la media de la Moscova.

Vorbind pe marginea proiectului, șeful Comitetului rus de anchetă Alexandr Bastrykin, spunea recent că „am prins peste 30 de mii [de migranți] care au adoptat cetățenia (rusă), dar s-au eschivat de la evidența militară. I-am luat în evidență și deja aproximativ 10 mii au și fost expediați în zona operațiunii militare speciale (la război în Ucraina - IPN)”.

„Acest proiect de lege a fost elaborat în cadrul lucrărilor Comisiei Dumei de Stat pentru politica de migrație și are ca scop îndeplinirea obligatorie de către „noii cetățeni” ai Rusiei a obligației constituționale de a proteja Patria”, se arată în nota explicativă la proiectul de lege.

Documentul conține modificări la legea „Cu privire la cetățenia Federației Ruse”, care prevăd că bărbații de vârstă militară care au adoptat cetățenia sunt obligați să se înregistreze pentru serviciul militar la locul lor de reședință. În context, nota explicativă menționează că „noii cetățeni ruși” se eschivează de la serviciul militar.

Proiectul propune sincronizarea proceselor de înregistrare militară și de obținere a cetățeniei. Dacă legea va fi adoptată, Ministerul Afacerilor Interne va fi obligat să furnizeze informații în format electronic despre bărbații cărora li s-a acordat cetățenia, ei urmând să depună jurământul de credință Rusiei.

Mai mult, speakerul Dumei, Veacheslav Volodin, a propus creșterea la doi ani a termenului de serviciu militar pentru „noii ruși”. Și limita vârstei de recrutare pentru ei, de asemenea, poate fi majorată. În ianuarie, președintele Vladimir Putin a semnat un decret care prevede posibilitatea obținerii cetățeniei ruse în mod simplificat pentru străinii care au semnat un contract de serviciu militar.

Conform datelor presei ruse, numărul cetățenilor moldoveni care locuiesc și lucrează în Rusia scade în ultimii zece ani. Dacă la începutul anului 2014, în Rusia erau puțin peste 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, la începutul anului 2021 - aproximativ 150 de mii, iar în februarie 2022, în Rusia mai rămâneau aproximativ 75.000 de moldoveni în Rusia, majoritatea având și cetățenie rusă, notează IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.