PAS promite flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului și a programului de muncă

Diferența dintre salariu mediu al femeilor și bărbaților va fi redusă până la sub 10% prin transparentizarea salarială. O promit candidații Partidului Acțiune și Solidaritate, care au prezentat astăzi, 22 iunie, mai multe inițiative pentru familii, femei și copii. Aceștia au declarat că vor încuraja participarea taților la creșterea copiilor prin flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, președintele interimar PAS, Igor Grosu, a declarat că în jur de un milion de cetățeni moldoveni au plecat de acasă în căutarea unui trai mai bun, iar  în fiecare an se nasc tot mai puțini copii. Potrivit lui, această dezordine trebuie oprită. Or este vremea ca statul să sprijine oamenii care muncesc cinstit, nu să ofere protecție hoților. „E vremea să investim în viitorul familiilor și copiilor noștri. PAS va susține din parlament programul președintelui Maia Sandu – de a opri corupția, de a relansa economia și de a sprijini familiile cu copiii și femeile. Moldova a ales o femeie președinte, pentru că cetățenii prețuiesc cinstea, munca și dedicația de a lucra în interesul oamenilor”, a spus deputatul.

Deputata Doina Gherman a declarat că PAS va reglementa în Codul Muncii programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie. Va consolida mecanismele de combatere a violenței în familie și va dezvolta servicii de suport pentru victimele violenței domestice. Formațiunea promite să continue programele de susținere a femeilor în afaceri, inclusiv prin acordarea granturilor și serviciilor de consultanță în afaceri. „Credem cu tărie că independența financiară este determinantă pentru o femeie liberă și puternică, a mai spus parlamentara.

Deputata Veronica Roșca  a reamintit că miniștrii și deputații PAS au propus măsuri care să crească veniturile familiilor și să le ofere ajutorul statului în pandemie. Guvernul Maia Sandu a majorat indemnizația pentru copii la naștere cu 1 600 de lei. În viitorul Parlament, PAS își propune să crească până la zece mii de lei indemnizația pentru nașterea copiilor și să majoreze cu 50% scutirile fiscale pentru copii. Un alt angajament este renovarea a cel puțin 500 de grădinițe, inclusiv cu sprijinul României și al partenerilor internaționali etc. Formațiunea își mai propune să reglementeze în Codul Muncii programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie.

Candidata PAS, Ana Racu, a vorbit despre domenii-problemă, cum ar fi violența domestică, copiii cu cerințe speciale și boli rare, situația copiilor abuzați fizic, psihic sau sexual, copiii care săvârșesc infracțiuni etc. „Mă întreb și vă întreb: Când ați auzit ultima dată în Parlament o discuție și soluții care să vizeze acești oameni? Mii de oameni trecuți cu vederea, ale căror voci nu se aud în Parlament și ale căror drepturi trebuie să fie respectate, să le fie asigurată o protecție socială adecvată necesităților, atât în virtutea legislației naționale, dar și a convențiilor internaționale ratificate de țara noastră”, a mai spus Ana Racu.

Potrivit statisticilor la care au făcut referire cei din PAS, în 2020 diferența anuală dintre salariul femeilor și al bărbaților a fost de 17 079 de lei, iar diferența de pensii a constituit 5345 de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.