Partidul Acțiune și Solidaritate avertizează despre riscul de paralizare a activității partidelor politice în ajunul campaniei electorale. Sergiu Litvinenco, membru permanent al Biroului Național Politic PAS, a spus, astăzi, într-o conferință de presă, că la originea acestei probleme este amendamentul la articolul 47, aliniatul 7, al Codului Electoral, propus de către deputatul democrat Angel Agache. Potrivit acestui amendament, partidele politice în perioada electorală nu vor mai avea dreptul să primească donații pe contul propriu al formațiunii, ci pe un fond special pentru alegeri. Problema cea mare a acestei prevederi este că perioada electorală începe pe 1 decembrie, iar fondul special pentru alegeri poate fi deschis abia după 1 ianuarie 2019, după ce concurenții electorali vor fi înregistrați de către CEC, a menționat Sergiu Litvinenco, citat de IPN.
„Suntem în situația în care practic de la 1 decembrie și până la 1 ianuarie este blocată activitatea partidelor politice ce se finanțează în mod onest. Luna decembrie este perioada exact dinaintea începerii campaniei electorale, în care un partid politic are nevoie să se întâlnească cu cetățenii, să meargă în teritoriu, să pregătească materiale cu caracter informativ și, dacă nu va putea primi donații legale, nu va putea desfășura aceste activități firești pentru un partid politic”, a subliniat membrul Biroului Național Politic PAS.
Maia Sandu, președinte PAS, a spus că Partidul Democrat s-ar face vinovat de crearea acestei situații. Democrații creează impedimente în ajunul perioadei electorale pentru partidele politice care se finanțează corect, transparent și legal. „Partidul Democrat ne-a obișnuit cu legi proaste. Acest partid a adunat milioane de lei în numerar, încălcând legislația. Nicio instituție a statului nu s-a sesizat la încălcările pe care le-a făcut PDM-ul în strângerea de fonduri. Partidul Democrat își finanțează activitatea netransparent, obligându-și membrii să semneze în listele de donații pentru donații pe care aceștia nu le-au făcut”, a menționat lidera PAS. Maia Sandu cere Comisiei Electorale Centrale să identifice o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Aceasta consideră că nerezolvarea acestei situații va reduce și mai mult posibilitatea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova.
Solicitată de IPN, președinta CEC, Alina Russu, care se află într-o vizită de studiu peste hotare, a spus că nu poate vorbi la telefon. Iar Iurie Ciocan, membru CEC, a declarat că doar conducerea CEC are competență de a vorbi cu presa.