PAS: Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetățenii săi

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetățenii săi în regiunea transnistreană. parlamentarii s-au referit la cazul tânărului Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale, transmite IPN.

Deputații PAS au declarat că au avut o întrevedere cu reprezentanții asociației Promo-LEX, în cadrul căreia au discutat despre acest caz. „În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, satul Pervomaisc, să-și viziteze familia, iar la data de 18 decembrie, în jurul orei 20.00, acesta a dispărut din propria locuință. Se presupune că a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol și acum este deținut în izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”, a declarat deputata Doina Gherman într-o conferință de presă.

Potrivit parlamentarilor, în tot acest timp, reprezentanții Guvernului nu au ieșit cu nicio reacție oficială. Deputații mai spun că lipsa de transparență pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare. Aceștia au venit cu un demers, prin care solicită vicepremierului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin.

Totodată, deputații PAS solicită documentarea detaliată a acestui caz particular, dar și a fenomenului de înrolare forțată a tinerilor în structurile din stânga Nistrului. Parlamentarii s-au adresat și procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să comunice dacă „acest caz ieșit din comun” este în vizorul Procuraturii Generale. De asemenea, deputații solicită o întrevedere cu reprezentanții misiunii OSCE în Moldova și așteaptă poziția lor oficială.

Deputatul Oazu Nantoi a menționat că în stânga Nistrului există „un regim care aplică torturi, șantaj, intimidări pentru a strangula orice urmă de opoziție”. „Dacă vă uitați la toate deciziile CEDO în cazurile legate de violarea fundamentală ale drepturilor cetățenilor în stânga Nistrului, puteți observa că este condamnată nu doar Rusia, dar și Republica Moldova”, a notat parlamentarul. În opinia sa, „statul Republica Moldova s-a auto-înlăturat de la această problemă fundamentală și prioritară: de respectare a drepturilor omului”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.