Partidul «Moldova Unită» va merge de unul singur în alegerile parlamentare
Partidul «Moldova Unită» va merge de unul singur în alegerile parlamentare din primăvara anului 2009, sperând să treacă pragul electoral de 6% datorită celor 30-40 de solicitări zilnice de aderare la acest partid. Între timp, însă, el optează pentru crearea unui Comitet al Salvării Naţionale, în bază de coaliţie a forţelor politice, «capabil să impulsioneze dezvoltarea progresistă a ţării». Declaraţiile aparţin preşedintelui formaţiunii, Ana Tcaci, făcute în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de ceea ce ea a numit «situaţia social-economică catastrofală a R.Moldova», transmite Info-Prim Neo.
Liderul noii formaţiuni, create în baza Mişcării «Femeia Moldovei», a caracterizat situaţia actuală a R. Moldova drept una catastrofală şi a declarat că «Moldova Unită» cheamă toate forţele politice progresiste să se unească într-un front comun pentru crearea condiţiilor de dezvoltare liberă şi democratică a R. Moldova. Ea susţine că acest Comitet al Salvării Naţionale trebuie creat în bază de coaliţie între forţele care îşi propun redresarea situaţiei social-economice a populaţiei.
Ana Tcaci a dat citire Declaraţiei cu genericul «R.Moldova se află în pragul unei catastrofe social-economice», în care se spune că datoriile externe ale R.Moldova constituie peste 3 mlrd dolari, volumul importurilor depăşeşte de 3 ori pe cel al exportului, Moldova importă la ora actuală 80 la sută din consumul de fructe şi legume, iar bugetul se menţine pe taxele vamale şi impozitele exagerat de mari percepute de la agenţii economici. Totodată, în Declaraţie se afirmă că lipsesc condiţii pentru dezvoltarea business-ului mic şi mijlociu, este distrus sectorul real al economiei, tot mai mulţi moldoveni părăsesc ţara, bugetarii şi pensionarii trăiesc sub limita sărăciei, în timp ce preţurile cresc galopant. «În loc să aprecieze real situaţia în sfera social-economică şi să traseze un şir de măsuri în vederea ameliorării stării de lucruri, guvernarea speculează cu indici comparativi, străduindu-se să creeze iluzia de bunăstare şi progres în acest domeniu», se spune în Declaraţie.
Conform autorilor, numai participarea reală a tuturor forţelor politice la procesul de guvernare, unificarea forţelor societăţii în ideea prosperării ţării, dezrădăcinarea corupţiei, cumetrismului, intereselor de grup, respectarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor va permite R. Moldova să se înscrie în rândul ţărilor dezvoltate.
Formaţiunea «Moldova Unită» a fost înregistrată în februerie 2006 şi are, potrivit conducerii, peste 7 mii de membri, majoritatea în localităţile rurale.