Partidul Liberal Democrat din Moldova va face uz de toate metodele legale pentru a-şi apăra drepturile
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este decis să nu se lase intimidat de ilegalităţile la care este supus de către organele de forţă şi să facă uz de toate metodele legale pentru a-şi apăra drepturile. Declaraţia aparţine conducerii PLDM, făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că membrii formaţiunii sunt supuşi interogărilor de către angajaţii Procuraturii Anticorupţie şi ai Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în mod absolut ilegal, fără a li se explica motivul pentru care sunt interogaţi. Mai mult, ei nu sunt chemaţi în baza citaţiilor, dar sunt sunaţi la telefon şi şantajaţi cu arest pe un termen de 3 luni dacă nu se vor prezenta la CCCEC. În acelaşi timp, au fost efectuate descinderi în instituţiile în care sunt mai mulţi membri ai PLDM şi în sediul partidului pentru efectuarea verificărilor privind finanţarea partidului, ceea ce este absolut ilegal, spune Vlad Filat.
Un asemenea caz este cel petrecut la grădiniţa nr.113, unde membrii partidului au fost supuşi interogărilor umilitoare şi chiar ameninţărilor. Sursa citată spune că interogarea au efectuat-o procurorii Eugen Bordos şi Aurel Burlacu, unul dintre care a lăsat să se înţeleagă că vor fi interogaţi cel puţin 2 mii de membri ai PLDM.
Potrivit lui Filat, teama regimului dictatorial faţă de susţinerea PLDM de către cetăţeni şi de pierderea puterii îl împinge spre utilizarea structurilor de forţă ca instrument în răfuiala cu oponenţii politici. Dirijorii principali ai intimidărilor la care sunt supuşi membrii PLDM sunt partidul de guvernământ şi acolitul acestuia – PPCD, spune Filat. El afirmă că toate ilegalităţile vor fi acţionate în instanţa de judecată. În cazul în care instanţele din R. Moldova nu vor judeca în mod corect, PLDM se va adresa la CEDO. „Dar până la CEDO sperăm că în alegerile din 2009 va cădea regimul comunist, care vor deveni cea mai mare judecată pentru comunişti şi acoliţii lor”, a mai spus Filat.
Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, afirmă că ceea ce se întâmplă în jurul partidului şi acţiuinile organelor de forţă cade sub incidenţa Codului Penal. PLDM are probleme din momentul prezentării actelor de înregistrare la Ministerul Justiţiei, care nu a dorit să-l înregistreze pe motiv că 2 mii de semnături sunt false, după care au urmat acuzaţii neîntemeiate, nedorinţa de a restitui cererile în original ale membrilor formaţiunii, verificarea partidului de către CCCEC, interogatoriile membrilor partidului. Toate aceste acţiuni au scopul de a scoate de pe arena politică PLDM, afirmă Tănase. Totodată, sursa citată spune că nu există nici un temei pentru interogatorii, iar în cazul în care ar fi fost deschis un dosar penal, anchetatorii sunt obligaţi să explice în baza cărui articol supun martorii interogărilor.
Un alt prim-vicepreşedinte al PLDM, Mihai Godea, a declarat că el este una din persoanele supuse interogatoriului. Întrebările puse de cei 3 ofiţeri CCCEC se refereau la ceea ce numeau şantajul, plata şi obligativitatea, efectuate de terţe persoane pentru a intra în PDLM. Godea spune că anchetatorii aveau o pagină gumătate, sau circa 30-40 de întrebări pregătite anterior. Astăzi încă 6 membri au fost invitaţi prin intimidare la CCCEC, mai spune Godea.
Conducerea PLDM s-a referit şi la gestul Ministerului de Externe şi Integrare Europeană care nu a semnat Acordul propus de MAE al României privind dreptul cetăţenilor R. Moldova care locuiesc la 50 km de hotarul cu România de a călători în Europa fără vize, condiţionând prin semnarea Tratatului de bază între România şi R. Moldova. Vlad Filat afirmă că ceea ce întreprinde guvernarea de la Chişinău este un gest împotriva propriilor cetăţeni.
Totodată, la conferinţa de presă a fost abordată şi tema negocierilor în problema transnistreană. Preşedintele PLDM susţine că Vladimir Voronin nu este împuternicit să ia de sinestătător, în baza relaţiilor personale cu Igor Smirnov, decizii cardinale pe care trebuie să le ia populaţia R. Moldova. „Suntem pentru o reglementare durabilă a conflictului transnistrean, dar nu pentru transnistrizarea R. Moldova”, a spus Vlad Filat.