Partidul DA promite să elaboreze proiectul de țară „Moldova Educată”

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr promite să elaboreze un proiect de țară numit „Moldova Educată”, care reprezintă o viziune unitară și modernă în sistemul educației publice și culturii naționale. Un alt angajament enunțat este reformarea sistemului educației școlare, și anume prin stimularea performanței, asigurarea dotării școlilor pentru educația online cu hardware și acces la platforme, sporind salariile profesorilor și angajaților din sistem, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, susținută în fața Bibliotecii Naționale, liderul partidului, Andrei Năstase, a declarat că lucrurile bune inițiate de Platforma civică Demnitate și Adevăr în stradă, continuate de partid în Parlament, trebuie duse la bun sfârșit. „Dar pentru aceasta este nevoie de o majoritate parlamentară pro-europeană, fără Platforma DA imposibilă, așa cum o spune atâta și atâta lume. Platforma DA este garanția unei majorități pro-europene, este garanția unei guvernări pentru oameni și niciodată împotriva lor”, a notat politicianul.

Deputata Maria Ciobanu a menționat că, acum 30 de ani, învățământul a intrat într-un proces de restructurare, dar a lipsit o strategie – educația doar la nivel declarativ a fost anunțată prioritate națională. Potrivit ei, reforma în educație a fost luată mereu de la capăt de fiecare nou ministru care s-a succedat la cârma Ministerului Educației, sistemul fiind politizat, dar finanțat insuficient. „Comasarea Ministerului Educației cu cel al Culturii a aruncat sistemul în criză, iar criza a antrenat un declin accentuat atât la nivelul calității și al eficienții, cât și la general”, a spus Maria Ciobanu.

Potrivit ei, formațiunea își propune descongestionarea curriculumului la mai multe materii, precum și reducerea aspectelor birocratizate. Totodată, formațiunea optează pentru separarea celor două ministere importante – Ministerului Educației și Ministerul Culturii. „Vom iniția reformarea instituțiilor superioare de învățământ printr-o acreditare corectă, reală, profesionistă. Reformarea învățământului pedagogic prin comasarea facultăților, departamentelor și instituțiilor cu profil pedagogic într-o academie pedagogică națională bine dotată, cu alocări bugetare adecvate și anumite facilități pentru studenți și corpul profesoral”, a declarat parlamentara.

Cei de la Platforma DA promit reformarea sistemului universitar și adaptarea la nevoile critice ale economiei. De asemenea, promit asigurarea finanțării stabile a educației și instituțiilor culturale, care va atinge circa 19% din bugetul public. Printre promisiuni se mai numără și alocarea a nu mai puțin de 5% din PIB pentru Ministerul Culturii. Este vorba și despre valorificarea patrimoniului cultural – conservarea și promovarea identității naționale și culturale prin reabilitarea monumentelor istorice, inclusiv a cimitirelor ostășești etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.