Partidele au protestat și a doua zi în fața Comisiei Electorale Centrale

Partidele au protestat și a doua zi în fața Comisiei Electorale Centrare, care a revenit astăzi la subiectul secțiilor de votare peste hotare la alegerile din 11 iulie. Manifestanții au spus că dreptul la vot este constituțional și trebuie asigurat și pentru cetățenii plecați din țară, transmite IPN.

Protestul a fost convocat după ce, sâmbătă, în Comisia Electorală Centrală nu s-a găsit consens pentru majorarea numărului secțiilor de votare în afara țării până la 162, așa cum prevedea proiectul propus pentru vot. La insistența secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, s-au păstrat 139 de secții, ca la alegerile precedente.

Astăzi, la a doua zi de protest, secretarul general PAS, Andrei Spînu, a spus din fața CEC că, în general, PAS a propus să fie deschise 198 de secții. „Acesta este numărul necesar de secții de vot pentru ca cei din diasporă să poată să-și îndeplinească dreptul de a vota. Ei ne spun că nu sunt bani pentru aceste secții, dar haideți să ne aducem aminte: еi fură în fiecare an de la Calea Ferată 100 de milioane, au furat un miliard din sistemul bancar, fură zilnic din întreprinderi de stat. Pe 11 iulie trebuie să ieșim la vot și să folosim toate buletinele de vot. Indiferent câte secții vor fi deschise, suntem obligați, toți din diasporă, să votăm în toate secțiile”, a spus Andrei Spînu.

Tot în fața CEC, deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat că, împreună cu participanţii la manifestație, luptă pentru dreptul la vot al rudelor, colegilor de clasă, al moldovenilor care au fost forțați să plece din ţară. „Tatăl meu votează la Londra. La ultimele alegeri a stat 12 ore în rând pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Am mătușă care votează în Franța, mătușă care votează în Spania, am colegi de clasă în toată Europa, oameni care vor să voteze în aceste alegeri. Acesta este un drept constituțional și el trebuie protejat”, s-a adresat deputatul mulțimii.

După ce manifestanţii au ascultat şedinţa CEC, la care a fost suplinit numărul secțiilor de votare peste hotare cu 7 unități, președintele PAS, Igor Grosu, a menţionat că formațiunea nu cedează şi va contesta decizia la Curtea de Apel. „Vom epuiza toate căile de a obține mai multe secții de vot”, a spus parlamentarul.

Și Platforma DA a anunțat că va contesta decizia.

Comisia Electorală Centrală a decis majorarea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate, care vor participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. CEC a hotărât organizarea a 146 secții de votare în afara țării. A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au fost adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.