Partid politic se arată nemulţumit de proiectul Codului învăţământului
Partidul Social Democrat (PSD) se arată nemulţumit de proiectul Codului învăţământului. Liderul PSD, Dumitru Braghiş a declarat miercuri, 26 noiembrie, că sunt necesare modificări în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor şi sistemul de învăţământ propriu-zis, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Braghiş, în cod ar trebui introduse prevederi conform cărora elevii absolvenţi să obţină un document de nivel european care ar confirma că ei au cunoştinţe pentru a profesa într-un domeniu sau altul. „Acum un absolvent de liceu de 19 ani încă depinde de părinţii săi şi mai trebuie să urmeze şi studii universitare pentru a obţine o specializare”, a declarat Dumitru Braghiş.
Deputatul a spus că „unele companii private s-au arătat dispuse să investească în sistemul de educaţie, pentru că au nevoie de cadre”. El însă nu a precizat despre cine anume este vorba. Totodată, preşedintele PSD a spus că „trebuie făcut un salt calitativ în privinţa salariilor profesorilor”. PSD propune ca salariul minim în învăţământ să fie de 1500 lei.
Potrivit lui Braghiş, propunerile PDS nu necesită alocări suplimentare de la buget. Parlamentarul a criticat modul în care Guvernul cheltuie banii din buget, menţionând că bani alocaţi pentru construcţia tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti ar fi putut fi luaţi de la agenţi economici sau prin proiecte investiţionale.
De asemenea, deputatul PSD Dumitru Godoroja s-a arătat nemulţumit că autorităţile intenţionează să închidă mai multe instituţii de învăţământ din ţară. „Ce se va întâmpla cu cei 5-6 mii de profesori rămaşi fără serviciu”?, s-a întrebat acesta.
Loretta Handrabura, consilier PSD în Consiliul municipal Chişinău a spus că sunt necesare modificări şi în ceea ce priveşte autonomia instituţiilor superioare de învăţământ. „Atât timp cât rectorul va fi numit de preşedintele ţării şi nu va fi ales prin concurs, de consiliul cadrelor didactice, ideea de autonomie universitară rămâne doar la nivel de declaraţie”, a menţionat aceasta. Handrabura este de părere că noul cod ar trebui să prevadă şi principiul de stabilire a mărimii pensiei lucrătorilor din învăţământ.
Elaborarea Codului învăţământului a fost dispusă de şeful statului. Proiectul a fost făcut public la începutul lunii octombrie. Proiectul va fi examinat în Parlament vineri, 28 noiembrie. Potrivit ministrului educaţiei, Larisa Şavga, proiectul conţine o serie de inovaţii, care vor duce la modernizarea sistemului educaţional din Moldova.